Zvaničnici Srbije i Republike Srpske o visokom predstavniku BiH u sredu

Aleksandar Vučić je pozitivno odgovorio na pismo predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i zakazao sastanak sa predstavnicima institucija i parlamentarnih stranaka u RS, potvrđeno je za RTRS iz kabineta predsednice RS Željke Cvijanović.

Sastanku će, pored Cvijanovićeve, prisustvovati predsednik Vlade RS Radovan Višković, predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj.

Dodik je ranije danas izjavio da će u narednih nekoliko dana biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske i Srbije radi konsultacija u vezi sa, kako je rekao, nezakonitim pokušajem postavljanja visokog predstavnika u BiH.

Dodik je za Srnu izjavio da je predsednica RS Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da “traže postavljanje visokog predstavnika”.

Naglasio je da “zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10”, Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika, prenosi RTRS.

“Strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde predlog koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike, kršeći međunarodno pravo”, poručio je Dodik.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Predstavnici Srpske liste sa Palmerom: Važno je primeniti postignute sporazume

Read Next

Španija: Ne otvaramo kancelariju u Prištini, ne priznajemo samoproglašenu nezavisnost Kosova