Žofre: Sa samita u Sloveniji poslata veoma važna poruka regionu

Zemlje Zapadnog Balkana su na samitu u Sloveniji dobile ohrabrenje u pogledu perspektive pridruživanja Evropskoj uniji, a novi ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre kaže da je poslata veoma važna poruka regionu i podržana evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

“Dopada mi se način na koji je Ursula von der Lajen to protumačila, rekavši da nema sumnje da je cilj proširenje Evropske unije”, ističe Žofre.

Kaže da je to prva poruka koja je poslata sa samita, ali da postoje i drugi, mnogo konkretniji aspekti, koji se odnose na stvari koje će se uskoro dešavati.

“Usvojen je niz mera. Pre svega, od prvog jula region će biti slobodna zona, odnosno biće smanjene cene rominga prema Evropskoj uniji”, podseća Žofre.

Naglašava da su se lideri dogovorili i o zelenim rutama koje će olakšati prolaz robe sa Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, što je dobro za trgovinu i ekonomiju.

“Izražena je posvećenost radu na inovacijama i istraživanju. Imamo novi plan za rad na inovacijama i o saradnji u oblasti bezbednosti i mnogim drugim stvarima. Postoji i ekonomski i investicioni plan”, ističe Žofre.

Kaže da je krajnji cilj zemalja da postanu članice Evropske unije, ali da se na putu ka tome moraju sprovesti reforme koje duboko menjaju ekonomiju i standard života u Srbiji.

“Pokazalo se da dijalog može da donese rezultate”

Žofre ističe da Evropska komisija svakako podržava želju Srbije da otvori nove klastere do kraja godine, ali da se mora raditi u tom smeru.

“Reforme su važne – vladavina zakona, sloboda informisanja, borba protiv korupcije… To su ključne stvari koje treba uraditi. Ostvaren je napredak, urađeno je mnogo posla. Najbolji način da obezbedimo dobru poziciju za otvaranje klastera je da održimo referme i ostvarimo opipljive rezultate”, naglašava Žofre.

Ističe da je važno pitanje i dijalog Beograda i Prištine, ali da je Evropska unija stvorena da bi se rešili sukobi.

“Ne postoji alternativa dijalogu. Videli smo pre nekoliko dana da smo uspeli da rešimo krizu koja se odnosila na registarske tablice i to je pokazatelj da dijalog može da donese rezultate”, navodi Žofre.

Kaže da želi da upozna Srbiju i otkrije kakva su očekivanja građana od Evropske unije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Veverica za samo četiri dana u automobil sakrila 70kg oraha (foto)

Read Next

Sudar dva voza u Tunisu, najmanje 30 povređenih