Znate li koje su namirnice najgore za srce? Ove 3 posebno izbegavajte

Iako se danas restorani (posebno s brzom hranom) često i otvoreno hvale sa specijalitetima na svinjskoj masti i i s ‘brdom kalorija’, lekari često napominju da zbog srca takvu hranu treba izbegavati uvek, bez obzira na životnu dob, a premda nam nijedna namirnica neće izazvati infarkt i naglo zaustaviti srce, dr. Džef Eterton naglašava da možemo da uživamo baš u svakoj vrsti hrane; dokle god sledimo nepisano pravilo koje važi za sve životne radosti i užitke; ono o umerenosti.

U protivnom, nakon dugog vremena konzumiranja velikih količina, ove namirnice najviše mogu da ugroze kardiovaskularno zdravlje,  ističe kardiolog.

Pomfrit

Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer svaka ima visok udeo zasićenih i trans masti, dve stvari koje bi trebale da čine mali procenat naše ishrane. A od svih se prženih ‘specijaliteta’, pomfrit ističe kao najgori:

– Kao da ste uzeli komad čistog ugljenog hidrata, a zatim ga popržili i dobro posolili – objašnjava Eterton, ali „problem je što nam tela žude za natrijumom i lošim masnoćama“.

Slični tekstovi

Pomfrit, savetuje on, pokušajte da zamenite zdravim grickalicama na biljnoj bazi koje su takođe ukusne.

Prerađeni mesni proizvodi (posebno kobasice)

Prerađeno meso nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ta kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i viršle) povećava rizik od zatajenja srca. Ali, suprotno ustaljenom mišljenju, Eterton kaže da slanina nije najgora namirnica u kategoriji; zbog većeg udela zasićenih masti najgora je kobasica.

– Zato se možda možete osećati malo bolje ako za doručak uz jaja ispećete par komada slanine – kaže lekar.

Crveno meso

Crveno meso ima značajnu količinu holesterola i zasićenih masti, kao i materiju koja je nalik aminokiselinama, L-karnitin, a loša je za zdravlje srca.

– Kako biste bili sigurni, ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 posto ishrane – rekao je kardiolog za Thrillist, a dodaje da to, premda mnogi kažu da ne spada u crveno meso, važi i za svinjetinu koja je takođe puna zasićenih masti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

UPOZORENJE ZA SVE HOROSKOPSKE ZNAKE: U julu postoje 4 opasna datuma! Posebno OVOG dana ne započinjite ništa novo!

Read Next

Vučić u sredu sa Lajčakom