Znate li koja je uloga deveruše na venčanju?

Jeste li nekada bili deveruša svojoj drugarici i da li znate kako je uloga deveruše na venčanju izgledala pre, a kako ona izgleda danas? U Srbiji nije toliko uobičajeno da mlada ima uz sebe nekoliko deveruša koje su obučene u istu boju haljine.

U drugim delovima sveta to je viševekovna tradicija koja svoje korene ima u tradiciji starog Rimu i feudalne Kine.

Tada su mlade morale da putuju kilometrima kako bi stigle do mladoženjinog doma a na putu su bile izložene napadima razbojnika ili suparnika. Deveruše, koje su bile sa mladom na putu, imale su zadatak da je štite i zaštite od svih nedaća i napada.

Vremenom je donesen zakon prema kojem je na rimskim venčanjima moralo da bude prisutno deset svedoka i da svi budu uniformisani, u odgovarajućoj boji.

Ovaj običaj se zadržao i u viktorijansko doba. Kada se kraljica Viktorija 1840. godine udala za princa Alberta, njenih 12 deveruša nosile su odgovarajuće bele haljine, kao dodatak kraljičinoj satenskoj haljini.

Slični tekstovi

Deveruše u modernim ceremonijama danas imaju puno više slobode u oblačenju, ali neke dužnosti mladinih zaštitnica su ostale. Tako u Kini one nazdravljaju i piju umesto mlade sa svatovima.

Zbog toga postoje i profesionalne deveruše koje se iznajmljuju kako bi pile u mladino ime i odbijale neuljudne goste.

Prema još jednom verovanju, deveruše su tu da „zbune zle duhove i one koji bi želeli da naude nevesti“. Iz istog razloga, mlada nosi veo – kako bi zaštitila lice od svih nesreća i onih koji žele da joj naude.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Cvetaće i listaće brže nego pre: Ovih 5 stvari uradite sa sobnim biljkama ovog proleća

Read Next

Na ovakav seks ne pristajte!