Znate li kako muškarcu funkcioniše mozak kada se zaljubi?

Studija objavljena u Psihološkom žurnalu otkrila je ne da se muškarci samo brže zaljubljuju, već mnogo pre izgovaraju i one dve čarobne reči „volim te“

U istraživanju su učestvovala 172 studenta, a psiholog Marisa Harison, koja je bila koautor studije, rekla je da su rezultati iznenadili.

– Pretpostavljalo se da su žene emotivne, ponekada i preterano i da su spremnije prve da izjaveljubav, ali istraživanje nas je demantovalo, jer se zapravo muškarci mnogo brže zaljubljuju i mnogo su pre speremni da kažu da vole – kaže Harison.

Psiholog Nil Lamont ističe da je povezivanje jednako važno i muškarcima i ženama.

– Dok su društvene i kulturne norme nalagale da muškarci treba da budu jaki i izdržljivi, oni su bili mnogo više skloni da sakriju emocije. I neka ranija istraživanja su pokazala da dobro proživljen život muškaraca obično uključuje duboke i smislene ljubavne veze – objašnjava Lamont.

Slični tekstovi

Kada se muškarci zaljube, njihov mozak je preplavljen osećanjima koja izaziva ono što zovemo hemija. Naime, sve zaljubljene zapljusnu dopamin, noradrenalin, feniletilamin, oksitocin, a muškarce i testosteron.

Muškarac koji se „nakačio“ na vas i zaljubljen je „do ušiju“ zapravo je „žrtva“ onoga što pokreću vaši feromoni – hemikalije koju lučimo kako bismo privukli supružnike.

Postoji još jedan razlog da se muškarci brže zaljube i tako padnu pod čaroliju hemije, a to je evolucija.

Harison objašnjava zašto ženama treba više vremena da im se u očima pojavi onaj sjaj koji imaju samo zaljubljeni.

– Žene nesvesno odlažu ljubav u poređenju sa muškarcima. Žene mogu mnogo više da izgube, posvećujući se pogrešnom muškarcu, naročito ako govorimo o izboru partnera s kojim će se usuditi da rode dete. One su rođene sa konačnim brojem jajnih ćelija, a muškarci svakodnevno proizvode milione spermatozoida – objašnjava Harison.

Drugim rečima, žene moraju biti mnogo opreznije sa kim ulaze u intimne odnose nego muškarci.

– Ako se žene posvete nekom problematičnom muškarcu i zatrudne sa nekim ko nije pouzdan one će, recimo, rizikovati da bez pomoći odgajaju dete kao samohrane majke, a to nimalo nije jednostavno. Zbog toga su žene opreznije sa emocijama – objašnjava ovaj psiholog.

Međutim, nemojte, savetuju psiholozi, smetnuti s uma ni činjenicu da su muškarci, pored toga što se brže zaljubljuju, skloniji i da se pre „odljube“.

Psiholog Ingrid Kolins kaže da iz iskustva na terapijama zna da su „muškarci skloniji promeni partnera“.

– To ima smisla ako uzmete u obzir da je mužjak obično lovac, nastavlja da se kreće, dok ženka uzgaja mlade. U kolektivnom nesvesniom ostao je taj arhetip lovca – objašnjava Kolins.

Dodaje da je otvaranje i pokazivanje emocija uvek neka vrsta rizika, jer ne možete nikada biti sigurni da su osećanja obostrana.

– Zato muškarci i kada se zaljube i izjave ljubav u velikom broju slučajeva ne prestaju da se osvrću za drugim ženama. To naročito čine ako nisu sigurni u osećanja svojih partnerki – navodi psiholog.

Ali šta je zapravo presudno da neka veza postane trajna i ta početna zaljubljenost pređe u ljubav?

Jedna od ključnih stvari je intimnost.

Iako neki fizičku privlačnost mogu smatrati nevažnom, dr Helen Fišer, antropolog, koja proučava romantiku i veze, kaže da je od ključne važnosti za to da se neko u vas zaljubi i ostane zaljubljen zapravo fizička privlačnost i ta vrsta intime.

– Kada doživite vrhunac u intimnim odnosima, preplave vas oksitocin i vazopresin. To su osnovni hormoni zaduženi za bliskost i vezivanje sa partnerom – objašnjava dr Fišer.

Ona navodi da ako nastavite da se intimizirate, nastavljate da povećavate taj povezanosti, a to bi moglo sprečiti „vašeg lovca“ da se interesuje za drugog partnera.

Biti prisan nije jedini važan „sastojak“ trajne ljubavi.

Muškarci, baš kao i žene, takođe žele da se osećaju podržani i razumevani. Fišer kaže da muškarci i žene u suštini traže iste stvari u vezi.

– Moraju imati nekoga kome mogu da veruju i u koga imaju poverenje. Poštovanje je ključ uspeha veze, ali i duhovitost partnera – objašnjava Fišer.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Novi skok cena: Poskupljuju cigarete

Read Next

Vozač stao na semaforu pa izašao iz automobila i uradio nešto neverovatno