ŽENE NE SMEJU DA SEDE OVAKO! TAJ POLOŽAJ ŠIRI KUKOVE, A ZADNJICA POSTAJE RAVNA: Tvrdi doktor Duško Ilić!

Čim sednete, prekrstite noge? Oslonite se na sto laktovima? Naginjete se napred ka sagovorniku? Niste ni svesni kakve katastrofalne procese pokrećete time u svom telu, piše Lepa i srećna.

Upravo o ovome je govorio prof. dr Duško Ilić,profesor biomehanike na DIF-u, ističući da je u svojoj dugogodišnjoj praksi video slučajeve u kojima su ti procesi izazvali nepopravljive posledice.

“Pogledajte položaj tela kad sedite raširenih kolena– ona su paralelna sa kukovima. Čim noge prekrstite – koleno preko kolena– ovim pokretom širite kukove. Za to vreme zadnjicane može da napravi nijednu kontrakciju mišića.”

Čestim i dugotrajnim sedenjem u ovakvoj pozi izazivamo pogubne posledice.Naime, već za dve godine može doći do spadanja drugog, trećeg i četvrtog lumbalnog pršljena kičme,a kukovi ostaju trajno širi.

Sve dame treba da znaju da u ovakvom položaju redovno slabe mišići zadnjice,a i muškarci ne smeju da zapostave tu činjenicu. Gluteus maksimus je jedan od najvažnijih mišića,a gluteus medijus i minimus su ključna podrška kukovima i brana od svih povreda.

Zato, kad sedite, vodite računa da kolena ne prebacujete jedno preko drugog već da ona budu u širini ramena ili širi od njih. Ovo pravilo ne mora da važi za kratke periode,kad negde sednete na brzu kafu, ali obavezno ga primenjujte u svim produženim seansama sedenja: na poslu, dužim sastancima, kad gledate televiziju ili pričate telefonom.

[embedded content]

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

NE PRESKAČITE RUČAK, OPREZNO SA AVOKADOM: Ovo su razlozi zbog kojih kilogrami ne idu dole!

Read Next

RAĐALI SE BOLESNI I LUDI, DECA IM UMIRALA: U ovim kraljevskim porodicama, incest je bio normalan i poželjan!