Žene koje u ovim godinama postanu majke, bolje odgajaju decu

Za većinu žena trudnoća s godinama postaje sve teža. To je zbog toga što se žene rađaju s određenim brojem jajašaca, a taj se broj s godinama smanjuje. Osim toga, trudnoća nakon 35. godine dolazi s nekim dodatnim rizicima od komplikacija poput većeg rizika od hipertenzije, dijabetesa ili hromozomskih abnormalnosti kod novorođenčadi.

Zbog tih razloga, ženama se često savetuje da zatrudne u ranijim godinama života. Ali studije sugeriše da kasnija trudnoća ima i brojne prednosti, a čini se da je jedna od njih i to da žene koje rode u kasnijim godinama bolje odgajaju svoju decu.

U poslednje dve decenije smanjio se broj žena koje su postale majke tokom dvadesetih. Sve više i više žena odlučuje da decu dobije u kasnijem dobu, a najčešći razlozi su građenje karijere i kasnije stupanje u brak. U studiji provedenoj u School of Business and Social Sciences na Univerzitetu Aarhus u Danskoj otkriveno je da deca žena koje su rodile nakon 35. godine imaju neke dodatne pogodnosti.

Studija sugeriše da starije majke nisu toliko stroge u smislu nametanja fizičke i verbalne discipline svojoj deci između 7. i 11. godine. Kao rezultat toga, deca ovog uzrasta pokazala su manje poteškoća u ponašanju i manje društvenih i emocionalnih poteškoća.

Ista studija je pokazala i da starije majke imaju bolji i stabilniji odnos sa svojom decom. Osim toga, nivo zrelosti tih žena olakšava im da pobede stres tokom trudnoće i zadrže pozitivan stav dok odgajaju decu. S godinama ljudi postaju sve bolji u rešavanju emocionalnih i mentalnih izazova pa se tako bolje nose s bilo kojom situacijom i usmeravaju svoju decu na bolji način. Svojim mališanima pružaju pozitivno psihosocijalno okruženje koje im pomaže da budu optimistični u životu, prenosi Times Of India.

Slični tekstovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

U ove dve zemlje EU najmanje interesovanje za vakcinu

Read Next

Vučić o Stefanoviću, Palmi, Telekomu, međustranačkom dijalogu…