Zemlje članice EU postigle dogovor o ograničenju cene gasa

Ograničenje cene gasa je najnoviji pokušaj 27 zemalja članica EU da snizi cene gasa koje su dovele do rekordno visoke inflacije nakon što je Rusija prekinula većinu svojih isporuka tog energenta Evropi.

Resorni ministri zemalja članica EU složili su se da uvedu gornju granicu ako cene pređe 180 evra po megavat-satu tokom tri dana na holandskom gasnom čvorištu (TTF), koje služi kao evropsko merilo, pokazuje dokument u koji je Rojters imao uvid. 

Ograničenje se može aktivirati od 15. februara 2023, navodi se u dokumentu sporazuma. Dogovor će zemlje formalno odobriti u pisanoj formi, nakon čega će stupiti na snagu.

Nemačka je glasala za podršku sporazumu, uprkos tome što je izrazila zabrinutost zbog uticaja politike na sposobnost Unije da se snabde gasom na globalnim tržištima po konkurentnim cenama, rekla su Rojtersu tri zvaničnika EU.

“Ovde se radi o našoj energetskoj budućnosti i bezbednosti, o tome kako da obezbedimo pristupačne cene”, naglasila je u belgijska ministarka energetike Tine van der Straten.

U početku, ograničenje se neće primenjivati na trgovinu gasom van energetskih berzi, ali je ostavljena mogućnost da se to učini kad odluka stupi na snagu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Jorgos Harvaljas: Beograd balansira na konopcu, Grčka mora da blokira zahtev Prištine za pristup EU

Read Next

Jokić igrač nedelje u Zapadnoj konferenciji NBA lige