Zbog ovih namirnica imate sve više bora na licu i prerano starite

Razlog lošeg izgleda kože najčešće se krije u hrani i piću.Ono što jedete i pijete umnogome utiče na kvalitet vaše kože – u pozitivnom ili negativnom smislu.

Bore, suvoća, manjak elastičnosti i mrlje prirodna su posledica starenja, a negovanje kože „iznutra“ može vam pomoći da usporite biološki sat.

Ovo su najčešći uzročnici preranog starenja.

Presoljena hrana

Ako pazite na količine soli u pripremi hrane, to ne garantuje da je vaš unos soli automatski nizak.

Slični tekstovi

Obratite pažnju na namirnice koje su slanije nego što mislite, odnosno slanije nego što to možete ukusom otkriti. Američki Centar za kontrolu bolesti izdvojio je nekoliko namirnica kao „skladišta soli“.

Pecivo u sebi može da ima i do 230 mg kuhinjske soli.

Jedan trougao pice sadrži do 760 mg, a tanjir supe s rezancima iz kocke čak do 940 mg soli. Mesni proizvodi, uključujući nareske i pileće medaljone, takođe su prepuni soli.

Sendviči s narescima, sirom i umacima prave su slane bombe i sadrže čak 1.500 mg soli.

Hrana koja obiluje solju izaziva zadržavanje tečnosti u organizmu i nadutost.

Šećer

Velike količine šećera mogu da pokrenu nepoželjan hemijski proces u organizmu. Kada jedete više šećera nego što vaše ćelije mogu da prerade, višak se spaja s belančevinama u procesu zvanom glikozilacija. Proizvodi glikozilacije mogu dovesti do oštećenja kolagena – belančevine koja vašoj koži daje mladenački izgled.

Velike količine slatkiša negativno utiču na vaše zube i osmeh jer se šećer lepi za zube i privlači bakterije i uzrokuje kvarenje.

Kafa

Najrasprostranjeniji stimulativni napitak štetan je za vašu kožu i zube zbog visokog stepena kiselosti. Kisela pića mogu da stvore mikroskopske pore na površini gleđi i dovedu do njene erozije.

Poželjno je uz kafu ili nakon nje popiti čašu vode jer voda ima neutralni pH pa ispire kiselinu. Žvakaće gume takođe mogu smanjiti eroziju gleđi i tamnjenje zuba, budući da podstiču proizvodnju pljuvačke koja revitalizuje zube i pomaže u zaštiti gleđi.

Alkoholna pića

Klonite se alkohola jer škodi sveukupnom zdravlju. Posebno je štetan za jetru, a posredno stari kožu.

Jedna od važnih funkcija jetre je da izbacuje toksine koji bi mogli nepovoljno da utiču na zdravlje i prerano starenje. Ako je rad jetre oslabljen, toksini se nakupljaju u organizmu i vaša koža može da razvije niz problema poput akni i bora.

Uz to što zbog alkohola škodi jetri, belo vino ima iznenađujuće loš uticaj na zube.

Kiselina sadržana u njemu oštećuje gleđ i čini vaše zube sklonijima dugotrajnijim mrljama.

Pored toga, alkohol dehidrira i ima štetan uticaj na san, što se povezuje s ubrzanim starenjem. Nekvalitetan san povezuje se s borama, neujednačenom pigmentacijom i smanjenom elastičnošću kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

“Kako sam zaboravio rođeno dete”: Ispovest oca kome je sin umro u kolima

Read Next

Dva sastojka koja imate u kući učiniće vaša stopala neverovatno glatkim