Završeni razgovori Putina i Bajdena, predsednici se obratili medijima

SAD i Rusija dokazale da su sposobne za napredak

SAD i Rusija su dokazale da su sposobne da postignu napredak u zajedničkim ciljevima, čak i u periodima napetosti, istaknuto je u zajedničkom saopštenju koje je objavljeno posle samita ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Bajden: Razgovori išli u dobrom pravcu, nije bilo napetosti

Predsednik SAD Džozef Bajden, koji se novinarima obratio posle ruskog predsednika, takođe je rekao da su razgovori išli u dobrom pravcu i da nije bilo napetosti.

Usvojena zajednička deklaracija o nuklearnoj stabilnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Džozef Bajden usvojili su zajedničku deklaraciju o strateškoj nuklearnoj stabilnosti.

Putin: Razgovori sa Bajdenom bili konstruktivni i otvoreni

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom imao konstruktivne i otvorene razgovore.

Putin je nakon sastanka u obraćanju novinarima rekao da su obe strane pokazale želju za međusobnim razumevanjem.

Bajden posle razgovora sa Putinom napustio vilu “La Granž”

Televizijske ekipe koje prate sastanak u Ženevi snimile su izlazak predsednika SAD Džozefa Bajdena iz vile “La Granž” nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Rojters navodi da je Bajden pre ulaska u limuzinu pokazao podignute palčeve. 

Okončani razgovori u proširenom sastavu

Sastanak u proširenom sastavu na samitu Putin-Bajden završen je u Ženevi, saopštio je jedan zvaničnik Bele kuće. 

Vest je potvrdila i agencija Interfaks pozivajući se na izvor iz Kremlja.

U toku razgovori u proširenom sastavu delegacija

Predsednik SAD Džo Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin ušli su u drugu fazu sastanka u kojima učestvuje širi sastav najviših zvaničnika iz Vašingtona i Moskve.

Sastanak u proširenom sastavu usledilo je nakon početne sesije između Bajdena, Putina i najviših diplomata njihovih zemalja, koja je trajala oko dva sata. Očekuje se da će obe runde razgovora trajati ukupno četiri do pet sati, a nakon njih će uslediti pojedinačne konferencije za novinare dva predsednika.

EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/

Završena prva runda razgovora Putin–Bajden u užem sastavu

Prva runda razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika SAD Džozefa Bajdena završena je posle skoro dva sata, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Dvojica lidera nastaviće, posle kraće pauze, razgovore u proširenom sastavu, prenosi Rojters.

Počeo sastanak iza zatvorenih vrata

U vili La Granž u toku je sastanak iza zatvorenih vrata kojem prisustvuju predsednici dve zemlje – Vladimir Putin i Džozef Bajden, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken. 

Počeo sastanak iza zatvorenih vrata Foto: Tanjug / AP Photo / Patrick Semansky

Sastanak oči u oči nada za bolje odnose

Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je Džozefu Bajdenu na inicijativi da se sastanu, a predsednik SAD Džozef Bajden mu je odgovorio da je sastanak oči u oči koristan.

Ruski predsednik izjavio je pred početak samita da u odnosima dve zemlje ima mnogo pitanja.

“U rusko-američkim odnosima nakupilo se mnogo pitanja. Nadam se da će naš sastanak biti produktivan”, rekao je Putin.

Foto: Tanjug / AP / Patrick Semansky

Vladimira Putina i Džozefa Bajdena dočekao je predsednik Švajcarske

Predsednici Rusije, SAD i Švajcarske zajedno su se fotografisali ispred ulaza u vilu La Granž uoči početka rusko-američkog samita u Ženevi.

Američki predsednik Džozef Bajden stigao u vilu La Granž

Američki predsednik Džozef Bajden stigao je u vilu La Granž, 12 minuta posle ruskog predsednika.

Ispred vile ga je dočekao predsednik Švajcarske Gi Parmelen. 

Ruski predsednik stigao u vilu La Granž

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je u vilu La Granž u kojoj će se održati njegov samit sa Bajdenom.

Putina je ispred vile dočekao predsednik Švajcarske Gi Parmelen.

Putin doputovao u Ženevu, uskoro sastanak sa Bajdenom

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Ženevu, gde će se uskoro sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, koji je u Ženevu stigao juče.

Putin doputovao u Ženevu, uskoro sastanak sa Bajdenom Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE / POOL

Džozef Bajden i Vladimir Putin razgovaraju u vili “La Granž” u Ženevi, na svom prvom sastanku, o širokoj lepezi nagomilanih problema u svetu i o odnosima dve svetske sile – bilateralnim vezama, problemima strateške nuklearne stabilnosti, navodnom ruskom uplitanju u izbore, hakovanju i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv kovida 19 i regionalne sukobe.

Ovo je njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika. Međutim, pitanje je da li će sastanak opravdati epitet istorijskog, ili će konkretni dogovori izostati a odnosi dveju zemalja ostati na niskoj komunikacijskoj frekvenciji jer razgovori predsednika dolaze u trenutku kada su odnosi Amerike i Rusije maltene dotakli dno, kako tvrde obe strane. 

Američki predsednik koji je u Ženevu doputovao u utorak po podne, naveo je uoči sastanka, da ima podršku zapadnih partnera. 

Bajdenu je ovo prva poseta Evropi otkako je postao predsednik Amerike, a pre Samita u Ženevi učestvovao je na skupu sedam najrazvijenijih zemalja sveta G7 i lidera NATO alijanse u Velikoj Britaniji.

Kako je najavljeno, sastanak dvojice lidera trajati četiri do pet sati, sa pauzama i u različitim formatima, a posle toga biće održane odvojene pres konferencije.

Bajden i Putin su se poslednji put sastali pre tačno deset godina, u martu 2011, i to u Moskvi. Bajden je tada bio potpredsednik SAD, a Vladimir Putin premijer Rusije.  

Peskov: Odnosi SAD i Rusije lošiji nego u vreme Hladnog rata 

Uoči sastanka portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Rusija smatra da su odsustvo komunikacije i trenutno najlošiji odnosi između Moskve i Vašingtona, još od vremena Sovjetskog Saveza, ozbiljan problem u trenutku rastućih izazova od potencijalnih regionalnih sukoba u svetu.

“Čak i tokom sovjetskog perioda, nedostatak kontakata, nedostatak dijaloga, nije bio tako ozbiljan. Sada se ovaj deficit poklapa sa rastućim potencijalnim sukoba širom sveta”, rekao je Peskov za Tas

Kako kaže, na sastanku sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, ruski predsednik Vladimir Putin će istaći crvene linije koje se ne mogu preći.

“Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsednik Putin to čini vrlo jasno”, rekao je portparol Kremlja u intervjuu za televiziju Rosija-1, preneo je Tas.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Jak zemljotres u Indoneziji, upozorenje na cunami

Read Next

Putin: Razgovori bili konstruktivni; Bajden: Moja agenda nije usmerena protiv Rusije