Završen sastanak Radne grupe za međustranački dijalog o predstavljanju nacionalnih manjina

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, koji je učestvovao na sastanku, rekao je da su razgovori bili korisni.

Zukorlić je istakao da su se razgovori ticali izbornih procesa, vezanih za stranke nacionalnih manjina, a da je domaćin prevashodno insistirao na pitanju ograničenja ili zakonskog formulisanja prava, kandidovanja lista nacionalnih manjina, kako bi se onemogućile određene zloupotrebe koje su postojale u prošlosti jer su se, kako je rekao, pojavljivali pripadnici većinskog naroda na listama nacionalnih manjina.

Objasnio je da je to skoro nemoguće definisati, jer bi zabrana pripadnicima većinskih naroda da se nađu na listi manjinskih stranaka bila vrsta diskriminacije, a takođe smatraju da bi to bilo i ograničenje za manjinsku stranku.

Kako je rekao, izneo je niz predloga, među kojima je da poslanički klub stranaka manjina može da ima manje od pet poslanika, kao i da se smanji broj potpisa na kandidovanje na izborima sa dosadašnjih 10.000 na 5.000 potpisa.

Istakao je da je na sastanku bilo žestoke rasprave sa savezom Vojvođanskih Mađara koji su bili protiv pojedinih predloga jer su, prema njegovoj oceni, to gledali usko interesno.

Zukorlić je objasnio da njegovi predlozi otvaraju mogućnosti drugim manjinama, kao što su Romi, da imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije.

Obradović: Na RTS i RTV pomaci u predstavljanju opozicije

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je posle sastanka Radne grupe za međustranački dijalog da su javni servisi RTS i RTV dostavili svoje planove informativnih programa u kojima, kako je rekao, ima pomaka u vezi sa predstavljanjem opozicije, ali je ocenio da planovi “nisu baš precizni”.

Obradović je novinarima rekao da predstavnici opozicije sada čitaju te planove i da očekuje da će naredne nedelje imati neki novi sastanak ili pomak na tom polju.

Ističe da je sada na redu vlast koja treba da odgovori na sva pitanja opozicije i da bi sporazum, ukoliko dođe do saglasnosti, mogao da bude postignut do kraja jula.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Rakić sa šeficom švedske diplomatije: Poštovanje kulturne baštine ključno za poštovanje ljudskih prava

Read Next

Stefanović poručio Osmanijevoj: Ne postoji granica sa KiM