Zavisnost od američkog umesto ruskog gasa – da li se evropska ekonomija ljulja ili urušava

Upozorenje članicama EU da smanje zavisnost od ruskog gasa, prethodnih dana sve glasnije prati još jedno – da ne postane zavisnik od drugog – i to američkog. Navikavanje na njega moglo bi Evropu mnogo više da košta, jer SAD gas na Starom kontinentu prodaju i do četiri puta skuplje nego na svojoj teritoriji. Zato iz francuske stiže poziv na ravnotežu među partnerima.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer kaže da ne bi trebalo dozvoliti da SAD dominiraju na globalnom energetskom tržištu, dok EU trpi posledice sukoba u Ukrajini.

“Sukob ne sme da se završi američkom ekonomskom dominacijom i slabljenjem Unije”, poručuje Le Mer.

Ljuljanje ili urušavanje nemačke privrede

Slabljenje najvećih evropskih ekonomija je, kažu stručnjaci, izvesno.

“Američki prirodni gas je od početka rata u Ukrajini duplirao svoje učešće na evropskom tržištu. On je, inače, oko 40 odsto skuplji od onog koji plaćamo, ruskog gasa iz gasovoda. To značajno utiče na konkurentnost evropskih proizvođača”, objašnjava ekonomista dr Uroš Delević.

Dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević navodi da je decenijama jeftini ruski gas bio jedan od stubova nemačkog privrednog čuda.

“Zbog toga se postavlja pitanje da li će izmicanje tog stuba značiti samo ljuljanje ili potpuno urušavanje nemačke ekonomije, jer bi onda ona, zasnovana na znatno skupljem američkom gasu, imala znatno skuplje proizvode, koji nisu toliko konkurentni na svetskom tržištu. Zbog toga nemačke vlasti pokušavaju na sve strane da nađu alternativu ruskom gasu”, objašnjava Radičević.

“Evropa između dve imperije – podela sveta i kraj globalizacije”

Iako višestruko skuplja, potraga za alternativom na tržištu SAD je, kaže dugogodišnji novinar u Rimu Željko Pantelić, očekivana.

Tačno je, ističe, da u zapadnoj Evropi ljudi imaju nizak prag trpljenja kada su u pitanju životni standard i dostignuto blagostanje, kao i da nisu spremni na velika odricanja.

“Međutim, napad Rusije na Ukrajinu i sve agresivnije ponašanje Kine, Evropu su doveli u poziciju da bira između dve imperije – američke, u kojoj se na kakav takav način garantuju slobode, prava i tržišna ekonomija, ili za kinesko-rusku imperiju, obeleženu diktaturom i zaustavljanjem slobodnog tržišta. Takav razvoj nas neminovno vodi u podelu sveta i kraj globalizacije”, kaže Pantelić.

Novi američki doprinos energetskoj neizvesnosti

U međuvremenu, iz SAD stiže novi doprinos energetskoj neizvesnosti.

Lideri američke industrije koja eksploatiše naftu i gas, upozorili su kako EU ne može računati na to da će oni osigurati energetsku stabilnost tokom zime značajnim povećanjem isporuka.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Studentski centar namučio crno-bele, Partizan zabeležio novi trijumf

Read Next

U 48 SATI JE SAZNALA DA IMA RAK I DA JE TRUDNA, A ODLUKU JE MORALA DA DONESE ODMAH: “Osetila sam samo jedan simptom”