Zavera moćnih, ili kolumbijski plaćenici – ko je ubio predsednika Haitija?

Vlasti na Haitiju tvrde da je predsednik Žovanel Moiz žrtva međunarodne zavere, ali opozicija nije preterano ubeđena da su te tvrdnje istinite.

“Predsednika je ubila njegova garda, a ne Kolumbijci”, rekao je jedan od lidera opozicije Stiven Benoa radiju “Magik9”, čime je pod znak pitanja dovedena zvanična verzija događaja, koji je ionako napetu političku situaciju u toj zemlji doveo na granicu usijanja.

Dodatnu konfuziju unela je tvrdnja kolumbijskih obaveštajaca da su plaćenici iz te države, koji su angažovani nekoliko meseci ranije kako bi štitili predsednika Haitija, stigli u rezidenciju sat vremena pošto Moiz ubijen.

Kolumbijski obaveštajci, tvrdi dnevnik “Tiempo”, smatraju da su plaćenici i sami žrtve zavere, jer su kao bivši specijalci, bili angažovani da za platu od oko 2.700 dolara mesečno spreče eventualne napade na predsednika.

Dodatne nejasnoće u ceo događaj uneo je i tužilac i Port o Prensu, Bedford Klod, koji je ocenio da je “indikativno kako u napadu nije bilo žrtava osim predsednika i njegove žene”.

Kolumbijski plaćenici su na Haiti došli pre oko dva meseca, kao telohranitelji nekoliko visokorangiranih zvaničnika, među kojima se spominjalo i ime predsednika Moiza.

Po dolasku u Port o Prens, smešteni su u nekoliko kuća, gde su počeli da vežbaju, ali kolumbijski obaveštajci nisu uspeli da odgonetnu zbog čega nisu napustili Haiti posle ubistva predsednika.

Prema zvaničnoj verziji, predsednik je ubijen u svojoj rezidenciji u jedan sat posle ponoći, dok su Kolumbijci na mesto događaja stogli najmanje sat vremena kasnije.

Šef haićanske policije Leon Šarl izjavio je da je policija uhvatila šestoricu muškaraca koji se sumnjiče da su ubili predsednika, ali da se za organizatorima ubistva još uvek traga.

Ukupno je uhapšeno 15 Kolumbijaca, kao i dvojica državljana SAD. Četvorica navodnih pripadnika grupe koja je ubila predsednika Haiatija su stradali u obračunu sa policijom.

Među uhapšenima koji se sumnjiče za ubistvo, jedan je američki državljanin, Džejms Solejdžis poreklom sa Haitija, izjavio je ministar za izbore i interparlamentarne odnose Matijas Pjer, prenosi Vašington post. Veruje se da je bar još jedan od uhapšenih Amerikanac poreklom sa Haitija.

Kolumbijske vlasti, koje učestvuju u istrazi, objavile su imena 13 bivših specijalaca koji se nalaze u zatvoru na Haitiju, uključujući Manuela Antonija Groso Guarina, nekadašnjeg pripadnika jedinice obučene za zaštitu visokih zvaničnika i rešavanje otmica.

Hapšenje Kolumbijaca, ipak, predstavlja razlog za brigu, jer su se plaćenici iz ove zemlje, prethodnih godina pojavljivali na ratištima širom sveta – od Jemena, Izraela, Iraka pa sve do Avganistana.

Vlada Haitija zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država da pošalju vojne trupe koje bi pomogle u zaštiti njihove infrastrukture, luka, aerodroma i energetskih sistema.

“Poslednja takva intervencija, pod zastavom UN, donela je koleru i dovela do smrti hiljada ljudi na Haitiju. To nam nije potrebno”, rekao je jedan od mladih lidera u toj državi, Kinsli Žan.

Epidemija kolere je izbila 2010. godine, a tom bolešću bilo je zaraženo više od 500.000 ljudi. Haićani za izbijanje epidemije krive nepalske pripadnike mirivne misije UN. Smatra se da je od ove bolesti na Haitiju umrlo najmanje 10.000 ljudi.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Pronađeno još sedam tela u urušenoj zgradi na Floridi, broj žrtava porastao na 86

Read Next

Evakuisan studio u Amsterdamu ispred kojeg je pucano na Vrisa