Zatvorena Prva Vinska vizija Otvorenog Balkana, zadovoljni i izlagači i posetioci

Vina iz Srbije i regiona, koja su predstavljena na “Prvoj Vinskoj viziji Otvorenog Balkana“, biće distribuirana u Japan, Ameriku, Rusiju, Kinu, pošto su sa distributerima iz tih zemalja potpisani ugovori.

Proizvođači su mogli da se sretnu, podele iskustva i umreže sa distributerima i predstavnicima komplementarnih industrija.

Mnogi sastanci su potvrdili zainteresovanost kupaca za naša vina, a izlagači, posetioci i kupci odlaze zadovoljni.

Sumiranje utisaka i rezultata će potrajati, ali pozitivni komentari, zadovoljstvo izlagača, kupaca i posetilaca već sada govori o uspešnosti Sajma vina.

Posetioci kažu da su već poslali snimke u nekoliko država svojim prijateljima i da sajam treba da se održava i ubuduće.

“Ovo je od izuzetne važnosti za sve vinarije, na prostoru Zapadnog Balkana, pre svega zato što treba da budemo predstavljeni u svetu kao jedna vinska regija. To je jedna potpuno nova egzotika, gde svi znaju za Toskanu, za Burgundiju i tako dalje, a za Balkan nekako smo u zapećku, i došlo je vreme da se mi predstavimo svetu u punoj svojoj lepoti i po našem kvalitetu”, kaže jedan od posetilaca.

Koliko je značajna proizvodnja vina, svedoči i tekst objavljen u čuvenom austrijskom magazinu posvećenom vinu, hrani i putovanjima Falštaf, koji je označio Srbiju kao vinogradarsku zemlju u usponu, a to potvrđuju i nagrade koje je juče dodelio internacionalni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka za vino, jer su od devet nagrada sedam dodelili proizvođačima vina iz naše zemlje.

Vlasnik vinarije “Despotika” Veselin Despotović kaže da je Sajam jedan veliki iskorak u pozitivnom pravcu.

“Predstavili smo se na najbolji mogući način, i Srbiju i ceo naš region i sama organizacija i nivo opremljenosti, prateći programi, radionice, ocenjivanje, zaista na svetskom nivou i moramo da nepodeljeno mišljenje imamo svi zajedno, a to je da je ovo jedan izuzetno organizovan sajam”, ističe Despotović.

Zemlje regiona pokazale značaj Otvorenog Balkana 

Srbija, Severna Makedonija i Albanija pokazale su da je inicijativa Otvoreni Balkan veoma značajna za sve aspekte i privrede i unapređenja života naroda sa ovih prostora, zato je jedan od glavnih razloga održavanja sajma proširenje tržišta i povećanje proizvodnje.

“Inicijalni sastanci su bili, gde smo pokrenuli neke inicijative, za širenje na nova tržišta. Svakako da je to negde i u fokusu kompanije širenje novih tržišta, i negde smo pokrenuli nekoliko razgovora sa inostranim distributerima i nadam se pozitivnim utiscima na kraju svega”, kaže Miloš Popović, zamenik predsednika odbora direktora kompanije “Plantaže”.

Vinska vizija Otvorenog Balkana održana je pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u cilju unapređenja proizvodnje i zajedničkog istupanja Balkana na svetskom tržištu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Savić: Igrali smo samo četiri minuta

Read Next

SOLARIJUMOM UPROPASTILA KOŽU, ZBORALA SE MNOG PRE VREMENA: “Ljudi se zapanje kad im kažem KOLIKO IMAM GODINA”