ZATO VAM JE IMUNITET SLAB I NE MOŽE DA SE ODBRANI OD BOLESTI: Simptomi da vam nedostaje 5 ključnih elemenata!

Svi smo već početkom prošle godine shvatili koliko je važno preventivno unositi u organizam nutrijente i vitamine koji će nas štititi od bolesti.

Postoji način kako povećati unos ključnih nutrijenata, ali i kako prepoznati simptome da je baš vama to potrebno!

1. SELEN

Manjak selena se lako otkriva analizom krvi, a česti simptomi su gubitak kose, umor i nakupljanje kilograma.

Kako uneti više selena

Među najboljim izvorima selena su smeđi šampinjoni, šitake pečurke, plava riba (npr. sardina, tuna, losos, skuša,), plodovi mora (školjke, jastog, morski račići) i žitarice celog zrna (ovas, ječam, smeđi pirinač).

Ječam

2. CINK

Da vam nedostaje cinka može vam reći nakon analiza i lekar, ali i neki simptomi to otkrivaju: loš imunitet, loš ten, alergije, problemi sa snom, gubitak kose, teškoće s pamćenjem.

Cink možete potražiti u namirnicama poput jogurta, sira, spanaća ili morskih plodova.

3. VITAMIN D

Najbolje je uraditi krvne analize kako bismo sa sigurnošću znali koliki je deficit i ima li ga. Loše raspoloženje, umor, slabost u mišićima i manjak energije mogu biti simptomi nedostatka ovog vitamina.

Svi znamo da je sunce odličan izvor ovog vitamina, a najviše ga možemo dobiti tokom proleća i leta kada smo mu često izloženi. Čim sunce dodirne kožu, telo će te zrake pretvoriti u vitamin D. I naravno, prema rečima stručnjaka, dovoljno vitamina D možete dobiti i iz ovih namirnica: masne ribe, crvenog mesa, sira, jogurta, jajam, pečurki koje su bile izložene UV zracima.

Mleko, Jogurt

4. VITAMIN B12

Ako sumnjate na nedostatak vitamina B12, porazgovarajte sa svojim lekarom. Ponekad se nedostatak može ustanoviti i analizom krvi, ali možda će biti potrebna dodatna testiranja. Neki od simptoma manjka vitamina B12 mogu biti zbunjenost, gladak jezik, utrnulost ruku i nogu, osećaj da imate groznicu, loše raspoloženje.

Vitamina B12 možete dobiti iz ribe, mesa i jaja.

5. JOD

Manjak joda je prvi uzrok slabijeg razvijanja intelekta kod dece, a sve je češći. Najteži hemijski element koji se pojavljuje u biološkim organizmima je upravo jod. Njegova retkost u tlu vodi do nedostatka joda u mnogim živim organizmima, pa i kod ljudi; procenjuje se da nedostatak joda ugrožava oko 2 milijarde ljudi u svetu i glavni je uzrok pojave mentalne retardacije. Od gušavosti na svetu pati 700 miliona ljudi.

Manjka li vama joda, možete proveriti kod lekara, a sami možete prepoznati prema uobičajenim simptomima: oticanje vrata, gojenje, umor i osećaj slabosti, gubitak kose, suva koža, slabije pamćenje.

Najbolji su prirodni izvori joda morska riba i plodovi mora (npr. rakovi, školjke) kao i morske alge i jaja, mleko i mlečni proizvodi (sir, jogurt). Joda ima i u jagodama, zelenom lisnatom povrću, krompiru i integralnim (celovitim) žitaricama.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

7 NAMIRNICA ZA SREĆU: Ako ovo jedete, u vašem mozgu neće biti mesta za melanholiju!

Read Next

ČAŠA VODE UJUTRU, NA PRAZAN STOMAK, JE LEK NAD LEKOVIMA: Ubrzava metabolizam, podstiče probavu, smanjuje hroničan bol!