Zašto vaš pas uporno laje? Jedan od razloga je zabrinjavajući

Lajanjem često žele da pokažu svoja osećanja ili da vlasnicima skrenu pažnju na nešto

Baš kao i ljudi, i psi koriste verbalne i neverbalne znakove za komunikaciju. Za pse je lajanje sasvim normalno ponašanje. To je jedan od najefikasnijih načina na koji psi komuniciraju sa svojim vlasnicima.

Lajanjem često žele da pokažu svoja osećanja ili da vlasnicima skrenu pažnju na nešto, a obično se radi o ovih sedam najčešćih razloga:

Uzbuđen je

Laje li vaš pas kad se vratite kući ili kad čuje poznati zvuk uzimanja povoca? To znači da je uzbuđen. Lavež će tada često biti popraćen mahanjem repom i nagnutim ušima i uzdignutom glavom. Ponekad se čak vrte u krug ili brzo tapkaju nogama.

Slični tekstovi

Gladan je

Kada pas laje jer je gladan, manje je energičan i opušten. Rep mu je u tim situacijama zategnut, a uši stoje uspravno. Međutim, budite oprezni s tom vrstom laveža. Ako pas laje i uvek dobije ono šta želi, to ga uči da je njegovo lajanje efikasno i mogao bi sve vreme da laje da bi dobio poslastice.

Dosadno mu je
Ako pas nije mentalno i fizički stimulisan, može da razvije destruktivno ponašanje i počne da laje iz dosade. Svakodnevne šetnje, kvalitetno provedeno vreme i pseća dnevna nega mogu pomoći u sprečavanju dosade. Obično će vaš pas lajati da bi dobio vašu pažnju i naveo vas da se igrate s njim, a ponekad će se spustiti u luk, tako da će mu prednje šape biti ispružene na podu, a zadnji deo tela uzdignut, kako bi vam dao do znanja da je spreman za igru, prenosi Index.hr.

Boje se ili brane teritoriju

Kad se pas oseća ugroženo, počeće da laje. To se, na primer, događa kad ugleda nepoznatu osobu koja se približava kući ili ako se oseća zarobljeno. U tim situacijama pas obično drži rep između nogu, a glava mu je pognuta. Ako pas laje jer brani teritoriju, tada je držanje tela nešto drugačije. Glava i uši su mu podignute, a rep uspravan. Tako pas pokazuje da je spreman da ugrize.

Boli ga

Pas će lajati kad ga nešto boli. Tako zapravo traži pomoć i želi da bol prestane. Ta vrsta lajanja obično se događa kad se pas igra i udari u nešto ili kad krenete da ga pomazite ili dodirnute na povređeno mesto. Čim primetite da nešto nije u redu, psa bi trebalo da odvedete kod veterinara.

Iznenađen je

Lajanje u visokom tonalitetu obično znači da je pas zbog nečeg iznenađen.To ćete možda čuti ako priđete psu koji nije obraćao pažnju na vas ili ima loš sluh ili ako je primetio da se nešto brzo kreće u travi.

Lajanje zbog pseće demencije

Kad neki psi ostare, laju noću na nešto čega uopšte nema. To može biti znak kognitivne disfunkcije kod starijih životinja. Ako primetite da vaš stariji pas tokom noći laje na ugao ili zid, zakažite sastanak sa svojim veterinarom da biste utvrdili postoji li način da mu pomognete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Ako ovako koristite maslinovo ulje, UNIŠTAVATE svoje zdravlje!

Read Next

Zbog ove odluke javnost i dalje ne veruje u pomirenje Vilijama i Harija