ZAŠTO SE KAŽE KOŠTA GA K’O SVETOG PETRA KAJGANA: Iza ove izreke krije se zanimljiva legenda!

Ako niste znali zašto se kaže i kada se koristi izreka „košta kao svetog Petra kajgana”, ovo je pravi trenutak da naučite nešto novo i upotpunite svoje znanje.

Verovatno ste se i vi, bar jednom, zapitali kakva je to morala biti kajgana kad se do dana današnjeg zadržala u izrazu kojim se označava velika, izuzetna skupoća. I zašto se ta skupa kajgana veže baš za ime svetog Petra?

Ovaj izraz se koristi u značenju “veoma skupo stajati” ili “platiti za nešto visoku cenu”.

U knjizi Milana Šipke “Zašto se kaže” navedeno je da iz izraza nije jasno “da li je tu reč o kajgani svetog Petra koja je nekoga skupo stajala, ili, pak, o nekoj kajgani koja je skupo stajala samog svetog Petra?”

Po Šipki, prvo tumačenje je uverljivije, a izraz potiče od Grka koji imaju poslovicu “Skupa li je kajgana svetog Đorđa” gde je došlo do zamene imena, budući da je kod nas sveti Petar poznatiji nego kod Grka.

A legenda koja objašnjava ovaj izraz kazuje da je neki dečko u Paflagoniji načinio svetom Đorđu kajganu i odneo mu je u crkvu. Uto naiđoše četiri trgovca da se pomole Bogu i ugledavši kajganu, ne mogahu odoleti i pojedoše je. Ali svetac učini čudo i trgovci ne mogoše izići iz hrama dok svaki od njih nije položio po jedan veliki zlatnik. Kada su napokon izašli iz hrama, rekoše: “Sveti Đorđe, mnogo ti je skupa kajgana; nikad je više od tebe nećemo kupovati”.

kajgana

Drugo tumačenje kaže da su Isus i sveti Petar išli svetom da kušaju ljude, a uz to “Hristos kuša Petra svoga”.

Jedne večeri zanoćili su kod siromašne udovice koja je imala mnogo nejake dece. Ona ih lepo dočeka i ponudi im kajganu za večeru. Isus se zahvali i ne htede kušati kajgane, već ode na slamu da spava, upozorivši svetog Petra da ne jede kajganu koju je udovica spremila deci. Ali, gladni Petar ne posluša Isusa već se dohvati kajgane i htede je pojesti, ali se ona u istom času okameni tako da je nije mogao jesti.

Ujutro Isus oblapornom Petru izreče tešku pokoru tako da je Petar morao da prosi po selu da bi prehranio udovičinu dečicu i to sve dok se Isus ne vrati i ne zatekne decu živu i zdravu. Nakon povratka, Isus upita Petra “Je l’ sve dobro pa da te opraštam?”, a Petar, izmožden reče (po pesmi J. J. Zmaja): “Sve je dobro, milom tebi hvala! Al kajgana skupo me je stala.”

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

DRASTIČNO UMANJUJU RIZIK OD KARDIOVASKULARNIH OBOLJENJA: Devet namirnica koje olakšavaju rad vašeg srca!

Read Next

KAKO ZAŠTITITI BAŠTENSKO CVEĆE OD EKSTREMNE VRUĆINE: Obično zalivanje nije dovoljno, samo ovako vam neće uvenuti!