Zapanjujući rezultati istraživanja: Ova hrana spas od MIGRENE!

Ishrana bogata masnom ribom mogla bi da uguši migrenu koja vas muči iz dana u dan, otkrili su lekari.

Stručnjaci kažu da određene masne kiseline sadržane u Omega 3 mogu imati efekte smanjenja bola.
Istraživači iz SAD-a želeli su da saznaju da li bi dijeta sa puno masne ribe pomogla u ublažavanju migrene.

Masna riba povoljno utiče na migrenu
Pre regrutovanja učesnika ustanovili su da su oksilipini dobijeni iz omega 3 masnih kiselina povezani sa efektima smanjenja bola.

Međutim, takođe su izjavili da oksilipini dobijeni iz omega 6 masnih kiselina pogoršavaju bol i mogu izazvati migrenu.

Iako dijete nisu značajno poboljšale kvalitet života, proizvele su velika, snažna smanjenja učestalosti i težine glavobolje u odnosu na kontrolnu dijetu.

Slični tekstovi

Tim je pregledao podatke 182 pacijenta, prosečne starosti 38 godina. Od svih učesnika, 88 posto su bile žene i u proseku bi patile od migrene pet do 20 dana mesečno. Svakom učesniku je dodeljena jedna od tri dijete za period od 16 nedelja.

Šta sve spada u masnu ribu?

Losos, sardina, papalina, pastrmka i skuša su ribe koje možete naći kod nas, a koje se uklapaju u dijetu iz istraživanja.

Jedna dijeta (kontrolna dijeta) obuhvatala je normalne nivoe omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Dve dijete su povećale unos omega 3, dok je jedna zadržala omega 6 isto kao i kontrolna, a druga snizila omega 6. Tokom 16 nedelja učestalost glavobolje je statistički značajno smanjena u drugoj i trećoj grupi.

Učesnici su prijavili kraće i manje jake glavobolje od onih koji jedu normalnu ishranu omega 3.Dijeta sa visokim omega 3 bila je povezana sa smanjenjem za 1,3 sata glavobolje dnevno i dva dana glavobolje u mesecu.

Značajno smanjenje bolova

Stručnjaci su otkrili da je u grupi sa visokom omega 3 plus niskom omega 6, smanjenje iznosilo za 1,7 sati glavobolje dnevno i četiri dana glavobolje mesečno, što ukazuje na dodatnu korist od smanjenja omega-6 masnih kiselina u ishrani.

Istraživači kažu da me mogu da tvrde da li bi ova dijeta mogla da pomogne i kod drugih hroničnih bolova, tako da ostaje prostor za dalja istraživanja.
Iako su blagodati omega 3 dijete jasne, istraživači kažu da bi bilo teško da se ljudi koji pate od migrene drže stroge dijete. Dodali su da su većinu učesnika činile žene, pa se rezultati možda neće pokazati jednakim kod dece i muškaraca.

Simptomi migrene?

Pulsirajući bol, osetljivost na svetlost, osetljivost na zvuk, mučnina, bol na jednoj strani, promena vida, zamućen vid, povraćanje.
Profesor Kevin MekKonvej, emeritus profesor primenjene statistike sa Otvorenog univerziteta rekao je da su rezultati korisni, ali ne mogu se koristiti za pomoć ljudima koji imaju različite vrste migrene.

„Istraživači u radu pominju da bi dalja istraživanja mogla da ispitaju da li bi isti pristup mogao pomoći i drugim populacijama sa hroničnim bolom, ali ova konkretna studija ne može direktno reći da li bi mogla da pomogne ili ne, osim u vezi sa migrenom“, dodao je on.

Autori rada navode: „Iako dijete nisu značajno poboljšale kvalitet života, proizvele su velika, snažna smanjenja učestalosti i težine glavobolje u odnosu na kontrolnu dijetu.“

„Ova studija pruža biološki prihvatljiv dokaz da se bol može lečiti ciljanim promenama u ishrani kod ljudi.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

NEKA SMRT DOĐE ONOME KO SE USUDI DA SEDI NA MOJOJ STOLICI: Jeziva priča o kletvi koje se krije iza stolice smrti!

Read Next

Dramatični snimci požara na Kipru, ima žrtava (video)