Zapanjujuće: Nestao najveći glečer na setu

Donedavno najveći glečer na svetu A68, više nema taj status. Pokrivao je oblast od blizu 6.000 kvadratnih kilometara kada se odlomio od Antarktika 2017. godine i bio je veličine Velsa.

Međutim, sada satelitski snimci pokazuju da tog masivnog glečera više nema, odnosno da je razbijen u više manjih delova, za koje američki Nacionalni centar za podatke o ledu kaže da ih više i ne vredi pratiti.

A68 se odvojio od ledene oblasti na ivici antarktičkog poluostrva i godinu dana je uglavnom mirovao, međutim, onda je počeo da pluta prema severu i da ubrzava usled jakih struja i vetrova.

Težak milijardu tona, glečer je krenuo ka Južnoj Džordžiji, britanskoj ostrvskoj teritoriji u južnom Atlantiku, sa plićacima gde se istopi većina lednika, preneo je Tanjug, pozivajući se na svetske medije.

Slični tekstovi

​Ovaj glečer je nekako uspeo da izbegne tu sudbinu, ali su ga umesto ostrvskih plićaka, progutale toplije vode i više temperature vazduha u Atlantiku, i razbile ga u delove.

„Zapanjujuće je da je A68 trajao toliko. Razbio se na četiri, pet delova, a onda su se ti delovi dodatno razbili u još manje“, rekao je Ejdrijan Lakmen, sa univerziteta u Svonsiju.

A68 će najbolje ostati upamćen po prvom glečeru koji je postao zvezda na društvenim mrežama, jer su ljudi iz celog sveta kačili satelitske snimke lednika.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Evo zašto noću uvek treba zatvarati vrata spavaće sobe

Read Next

Znači li loš poljubac da – nema seksa?