Zamenik ministra spoljnih poslova Irana za RTS: Teheran i Beograd imaju bliske stavove

Ali Bagheri, u intervjuu za RTS, kaže da su odnosi Srbije i Irana veoma dobri i konstruktivni.

“Iran je spreman da obezbedi potrebne energente – naftu i gas za prijatelje u Srbiji. Na osnovu vaših potreba videćemo kako da to realizujemo. Ako već postoje dovoljni kapaciteti, to ćemo odmah dostaviti. A pomoći ćemo i srpskim prijateljima da pripreme potrebne kapacitete za energente iz iranskih izvora”, rekao je Bagheri.

Govorio je i o višenedeljnim masovnim protestima žena u Iranu, koji su počeli posle smrti Mahse Amini.

“Prvo da kažem da je devojka Mahsa Amini privedena zbog nepoštovanja zakona Irana. Ali nije bila u pritvoru, niti ubijena. Bila je bolesna od detinjstva i podvrgnuta operacijama na mozgu. U svetu se za informisanje najviše koriste zapadni mediji: Rojters, AP, Frans pres. A oni događaje plasiraju na osnovu svojih interesa i politike Londona, Pariza, Vašingtona”, naveo je Bagheri.

“Pravo na demonstracije i mišljenje je dozvoljeno iranskim zakonima. Mi smo verska država. Verski principi važe i za žene i muškarce. Nema ograničenja da žene u Iranu budu na društvenim pozicijama prisutne i aktivne. Politika, ekonomija, umetnost, obrazovanje, prosveta – 25 odsto svih funkcija u državnoj adminstraciji Irana nose žene”, zaključio je Bagheri.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Slavna glumica trudna u 49. godini, čeka blizance (foto)

Read Next

Suspendovani svi policajci školskog okruga Uvaldea, pet meseci nakon masovne pucnjave