Zaharova: O povlačenju Kfora ne odlučuje samo jedna država

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će jedna od velikih sila tražiti povlačenje Kfora i Unmika sa KiM i ocenio da bi to bila katastrofa za sve. 

Marija Zaharova je istakla da postoje određene strukture koje daju punomoćja i šalju misije u regione, dodajući da se to se ne dešava spontano.

“U okviru tih struktura, mehanizama se razgovara, donose odluke, to nije odluka jedne države, već se donosi kolektivno, u skladu sa međunarodnim pravom. U tom okviru i treba razgovarati o ovim pitanjima”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, prenosi Sputnjik.

“Nisu nam poznati planovi Hrvatske  o otvaranju vojne baze” 

Zaharova se osvrnula i na nedavnu posetu ministra inostranih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana Prištini i njegovu izjavu da Hrvatska namerava da otvori vojnu bazu na Kosmetu.

“Nisu nam poznati planovi hrvatske strane o otvaranju vojne baze. Što se tiče stranog vojnog prisustva u pokrajini, prema Rezoluciji 1244 SB UN, tu funkciju obavlja jedino Kfor”, saopštila je Zaharova.

Govoreći o učestalim napadima na srpske crkve na KiM, Zaharova je istakla da su međunarodne misije na Kosmetu “obavezne da preduzimaju mere za osiguranje bezbednosti verskih objekata i vernika. I Rusija uporno poziva na to”.

Najoštrije je osudila nasilje, kako je rekla, radikalnih Albanaca koje godinama traje, a čija su meta Srbi i pravoslavne svetinje.

“To najbolje pokazuje neodrživost kosovske kvazidržavnosti i dokazuje da je ovaj region pretvoren u kriminalnu crnu rupu na karti Evrope”, zaključila je portparolka ruskog MSP-a.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Kopnena ofanziva na Gazu, rakete iz Libana ispaljene na Izrael

Read Next

Koliko su Izrael i Palestina daleko od totalnog rata