Zaharova: Češka kriva za eksploziju, nije sprovodila nadzor

Češki premijer Andrej Babiš saopštio je ranije da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije koje je iznamljivala kompanija “Imex Group” u selu Vrbjetice 2014. godine.

Istog dana češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček saopštio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata, koji su navodno oficiri ruskih obaveštajnih službi, na šta su ruske vlasti odregovale u nedelju proterivanjem 20 čeških diplomata. 

“Lokalne vlasti nisu znale da od 2006. godine skladištenje municije nije koristila vojska, a da Ministarstvo odbrane Češke izdaje prostorije skladišta privatnim vojnim kompanijama. Ogromna količina oružja koja se nalazila na skladištu osam godina bila je bez bilo kakve kontrole”, rekla je portparolka ruskog MIP-a Marija Zaharova, prenosi Tas.

Ruska zvaničnica je rekla i da ne postoje zvanični rezultati istrage iz 2014. godine, i da sedam godina nakon incidenta vlasti Češke nisu uspele da odgovore na pitanja ko je kriv i šta se tamo dogodilo i da, iako je dvoje ljudi izgubilo život, nije bilo suđenja za sve ovo vreme.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Porota veća presudu policajcu optuženom za ubistvo Džordža Flojda, aktivisti spremaju marševe

Read Next

Predsednik Čada preminuo od posledica ranjavanja u borbi, neposredno nakon što je osvojio šesti mandat