Zabava i kultura – Vodič kroz kontroverzne zgrade Evrope – Travel Magazine

Da je lepota u oko posmatrača dokazuje najnovija lista najkontroverznijih zgrada Evrope koju je sačinila ekipa sa portala Euronews. Naime, oni su na svojim društvenim profilima upitali svoje pratioce – koje evropske zgrade im predstavljaju ruglo, odnosno predstavljaju, po njima, ružno arhitektonsko rešenje.

Sledi lista “najružnijih i najkontroverznijih” zgrada Evrope:

Bosco Verticale (Milano, Italija)

Nekoliko nominacija stiglo je na račun čuvene milanske zgrade Bosco Verticale (na italijanskom ovo znači vertikalna šuma). Komentari su mahom bili da je zgrada vrlo fotogenična sa udaljenosti, ali da je za život mračna i veoma vlažna. Iako je sama zgrada zapanjujući primer biofilne arhitekture, Bosco Verticale je još uvek tema raznih diskusija.

Musée des Confluences (Lion, Francuska)

Ovaj futuristički naučni muzej izgrađen je u stilu dekonstruktivizma i trebalo bi da podseća na plutajući oblak. Međutim, iako je ova zgrada mnogima prilično draga, možemo razumeti zašto nije po ukusu svih – posebno u gradu koji je istorijski toliko lep.

Zgrade Parlamenta

PROČITAJTE I…

Lion, nekadašnja prestonica Francuske ima vrlo malo modernih zgrada, te ovakve “gromade” odskaču i izazivaju kontroverze.

British Airways i360 Tower (Brajton, Velika Britanija)

Ova obalska osmatračnica od starta je pokrenula velike kontroverze. Prvobitno zamišljen kao deo projekta regeneracije, pored ostataka zapadnog pristaništa u Brajtonu, i360 je toranj visok 162 metra, s pogledom na Brajton i Lamanš. Iako su neki stanovnici prilično naklonjeni zgradi, pet godina od njenog završetka gotovo 1.500 ljudi predvodilo je kampanju protiv nje. Jedan lokalni aktivista nazvao je toranj „užasnom tačkom na nebu“.

Casa da Música (Porto, Portugal)

Nakon što je Porto dobio čast 2001. godine da bude Evropska prestonica kulture, Casa da Musica sagrađena je kao prva zgrada u istoriji Portugala koja je bila isključivo posvećena muzici. Ovu zgradu mnogi lokalci mrze, ako je suditi po komentarima čitalaca Euronews-a, a mi ćemo reći da je unutrašnjost posebno hladna, slojevita sa zanimljivim teksturama i uzorcima – uključujući tradicionalne azulejo pločice.

Hotel W (Edinburg, Velika Britanija)

Ovo je pomalo drsko, jer hotel W u ovoj fazi zvanično nije završen – ali definitivno je zgrada čiji projektni izgled nervira dosta stanovnika Edinburga već sada. Ušuškana u gradsku četvrt St James, ova nova zgrada trebalo bi da izgleda kao da je obavijena trakama. Lokalno stanovništvo ima neke druge asocijacije, sugerišući da izgleda kao „načeta kora oraha“ ili „smeđi toalet papir”.

Hotel Biltmore (Tbilisi, Gruzija)

Sa visinom od skoro 140 metara, hotel Biltmore bio je najviša zgrada u glavnom gradu Gruzije, sve dok prošle godine njegovu krunu nije preuzeo Axis Towers. Izgrađen na mestu zgrade IMELI iz 1930-ih, stakleni toranj je prvi Biltmore izvan SAD-a. Iako je sam izgled zgrade prilično šik dizajna, čitaoci Euronews-a su ga opisali kao da „ne liči na ništa“ i da „previše štrči za to područje“.

Dablinski toranj (Dablin, Irska)

Završen 2003. godine, The Spire of Dublin je odabran među brojnim predlozima za dizajn kao deo projekta regeneracije u gradu. Iako su neki stanovnici prilično naklonjeni 120 metara visokom spomeniku, drugi misle da je on ruglo grada. Neki od laskavih nadimaka koja su mu data su „štikla u getu“ i „šiljak“.

Woki-toki (London, UK)

Na adresi 20 Fenchurch Street, nalazi se zgrada Walkie-Talkie, sigurno jedna od najkontroverznijih zgrada u Londonu. Iako je završena 2014. godine i dan-danas je predmet mnogih rasprava i podsmeha. Uostalom, zgrada je 2015. godine dobila Carbuncle Cup, nagradu koja se dodeljuje najružnijoj zgradi završenoj u poslednjih 12 meseci u Velikoj Britaniji.

Kunsthaus Graz (Grac, Austrija)

Kada imate jedan tako lep gradić kao što je Grac, gde je svaka kuća ili zgrada istorijski spomenik, moderne i vrlo nekonvencionalne zgrade nerviraće sve starosedeoce, ali i one koji ne vole taj kontrast. Lokalni stanovnici ovu zgradu istovremeno nazivaju „prijateljskim vanzemaljcem“ i „crnim tumorom“. Kunsthaus Graz izgrađen je da proslavi ulogu grada kao Evropske prestonice kulture 2003. godine i još uvek služi kao Muzej savremene umetnosti u Gracu.

La Piramide (Alikante, Španija)

Zvanično nazvana „Edificio Montreal“, ova zgrada je nesumnjivo vrlo nezanimljiva. Iako bi neko rekao da je La Piramide „karakterna“ ili „jedinstveno šarmantna“, ona izgleda kao da je neko tupim nožem presekao komad brutalističke arhitekture. Kao grad poznat po zapanjujućem srednjovekovnom zamku i divnim obojenim kućama, La Piramide se gotovo oseća kao uvreda za Alikante i svu njegovu lepotu.

Kula Montparnasse (Pariz, Francuska)

Kula od 210 metara u Parizu, odavno razdražuje Parižane koji smatraju da je ona jedan “masivan, smećkasti pravougaonik“. Međutim, nekolicina je priznala da toranj, uprkos očiglednom nedostatku estetske privlačnosti, nudi možda i najlepši pogled na ceo Pariz.

Najlepse minimalisticke zgrade

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljivosti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Vesti – Kriza u turizmu – prilika za organizovani kriminal – Travel Magazine

Read Next

Ukupno 40 japanskih gradova ne želi da ugosti olimpijce