ZA BOLJI RAST KOSE NAKON 40. ISHRANA JE POSEBNO VAŽNA: 7 namirnica koje garantuju sjajniju dlaku i veći volumen

Većina žena nakon četrdesete godine primećuje određene promene u kvalitetu kose, a one se najčešće ispoljavaju u vidu suvog temena ili krajeva koji se mnogo brže krzaju nego što je to bilo ranije.

Pored pravilne nege i pronalaženja idelane frizure za vaš tip kose nakon 40. i pre svega pravilnom ishranom, bogatom zdravim mastima i proteinima, možete imati sjajnu i zdravu kosu punu volumena.

Dobar šampon i serumi su sjajni, ali vaši najbolji dani za kosu počinju zdravom, i uravnoteženom ishranom.

Za bujnu i sjajnu kosu ishrana je posebno važna

Evo koja hrana je najbolja nakon 40. za veći sjaj i brži rast, prema rečima stručnjaka.

Avokado

Avokado je bogat izvor biotina, vitamina rastvorljivog u vodi koji je važan za zdravu kosu i nokte. Pomaže u jačanju kose i sprečavanju lomljenja. Takođe, avokado je takođe dobar izvor zdravih masti, koje pomažu da koža glave ostane hidrirana.

Orasi i semenke

Orasi i semenke su dobar izvor cinka, minerala koji je važan za zdravu kožu i kosu. Cink pomaže u zaštiti vlasišta od oštećenja i održava folikule kose zdravim. Orašasti plodovi i semenke su takođe dobar izvor vitamina E, koji pomaže u zaštiti kose od oštećenja i održava je sjajnom i zdravom.

Orasi su dobar izvor cinka koji je bitan za zdravu kosu

Slatki krompir

Sledeći put kada budete želeli da ispečete krompir birajte batat, odnosno slatki krompir kako biste svojoj ishrani dodali dodatne vitamine i hranljive materije. Slatki krompir je dobar izvor beta-karotena, biljnog pigmenta koji se u telu pretvara u vitamin A. On je takođe dobar izvor vlakana, što pomaže u održavanju zdravog i redovnog digestivnog sistema.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće je dobar izvor folne kiseline, vitamina rastvorljivog u vodi koji je važan za zdrav rast. Folna kiselina pomaže u sprečavanju gubitka kose, a zeleniš je prepun vitamina A, C i E, koji su važni za zdravu kožu i kosu.

Lisnato povrće treba što češće da bude na vašem meniju

Ostrige

Poput orašastih plodova i semenki, ostrige su dobar izvor cinka koji pomaže u zaštiti vlasišta od oštećenja i održava folikule kose zdravim. Takođe, ostrige su takođe dobar izvor gvožđa, minerala koji je krucijalan za sam rast kose.

Crna čokolada

Ne brinite: deserti su takođe na vašem meniju za zdravu kosu. Tamna čokolada je dobar izvor bakra koji pomaže u podsticanju rasta kose i sprečavanju gubitka kose. Tamna čokolada je takođe dobar izvor magnezijuma, minerala koji je važan za zdravu i jaku vlas.

Crna čokolada je odličan izvor bakra

Grčki jogurt

Na kraju, ali ne i najmanje važno: razmislite o doručku koji sadrži grčki jogurt sa bobicama i orašastim plodovima da biste zaista poboljšali zdravlje vaše kože glave i kose. Grčki jogurt je dobar izvor proteina i kalcijuma. Proteini su neophodni za zdrav rast, dok je kalcijum važan za zdravu kožu i nokte. Grčki jogurt je takođe dobar izvor probiotika, jer je bogat bakterijama koje pomažu u održavanju zdravog sistema za varenje.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Nagli pad cene nafte na berzama, kako će Moskva odgovoriti na briselski embargo

Read Next

VAGA – VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA 2023. GODINU: Razni izazovi su pred vama, kao i SAVET za FINANSIJE – zlata vredan