Vujović i Žiofre: Srbija na putu zelene tranzicije

Irena Vujović je rekla da će se Ministarstvo zaštite životne sredine, kao koordinator Zelene agende za Srbiju, postarati da proces Zelene agende bude blisko koordinisan sa procesom iz Poglavlja 27 i da ta sinergija doprinese napretku oba procesa.

“Nastavićemo i sa radom na Specifičnim planovima implementacije direktiva (DSIP) i višegodišnjem investicionom i finanijskom planu (MIFP). U skladu sa ovim, ažuriraćemo našu pregovaračku poziciju. To nam je bio prioritet u 2021. i ostaće i u 2023. godini”, rekla je Vujović, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Ona je dodala da je postignut značajan napredak u transponovanju i primeni zahteva Poglavlja 27 koji je postignut tokom proteklih godina.

Kako je rekla, uskoro sledi usvajanje novog seta zakonskih i strateških dokumenata.

Ambasador Žiofre je rekao da EU podržava Srbiju u razvoju novih izvora energije i prelasku na zeleniju energiju.

“U proteklih 20 godina smo obezbedili više od 800 miliona evra za energetski sektor u Srbiji. EU finansira veliki broj ekoloških projekata u zemlji poput aktuelne izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu”, rekao je Žiofre.

Dodao je da je EU takođe izdvojila više od 40 miliona evra za izgradnju novog regionalnog sistema za upravljanje otpadom za Novi Sad i još sedam opština.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Da li znate koji narod je prvi tostirao hleb?

Read Next

Edi Rama o albanskim migrantima- žrtveni jarci promašene britanske politike