Vujović: Ekološki problemi nisu nastali preko noći, problemi prisutni više decenija

Irena Vujović je u saopštenju za javnost navela da se prvi rezultati pokrenutih projekata očekuje već u ovoj godini.

Vujovićeva je istakla da je pozitivno što postoji sve veći stepen svesti o neophodnosti zaštite životne sredine, što, kako je navela, ranijih godina nije bio slučaj.

Ministarka je poručila građanima da će ovu godinu obeležiti do sada najveća ulaganja u ovu oblast, što će u značajnoj meri promeniti ekološku sliku Srbije.

Navela je da su svi problemi, od kvaliteta vazduha, divljih i nesanitarnih deponija, zaštite prirode, ali i nedostatka infrastrukture, pre svega kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda, prisutni više decenija i da će se u narednom periodu brže rešavati.

“Ove godine krećemo u velike investicije jer smo snažno opredeljeni da rešavamo decenijske probleme koje imamo u ovoj oblasti. Realizovaćemo projekte za poboljšanje kvaliteta vazduha, a takođe, sistemski rešavamo problem divljih deponija. Gradićemo i osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će biti obuhvaćeno više od pedeset gradova i opština. Velike investicije će biti i u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže”, navela je Vujovićeva.

“Građani su svedoci šta smo sve uradili za samo pet meseci”

Irena Vujović je istakla i da se radi na izmenama i dopunama zakona koji će uticati na unapređenje stanja u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode. Na poštovanju zakona se insistira, a kako je rekla, u tom cilju pojačane su i inspekcijske kontrole.

Ministarka je, povodom najavljenog protesta, istakla da nikakvi zvanični zahtevi nevladinih organizacija nisu stigli na adresu ministarstva, ali činjenica da su stigli u medije, kako kaže, ipak govori o tome da se ova oblast koristi kako bi se zadovoljile političke ambicije pojedinaca.

“Životna sredina tiče se svakog od nas i zato je javnost uključena u ono što radimo. Tu smo da saslušamo i nađemo najbolja zajednička rešenja, ali ne i da podržimo da se pitanja životne sredine koriste u svrhu politizovanja decenijskih problema, koji su nas sačekale i koji će sačekati bilo koga, ukoliko ne budemo zajedno, sa istim ciljem učestvovali u unapređenju stanja u životnoj sredini. Građani su svedoci šta smo sve uradili za samo pet meseci, a nećemo stati dok ne ostvarimo krajnji cilj, a to je da građani i sva deca u Srbiji imaju zdravu životnu sredinu kakvu i zaslužuju”, poručila je ministarka Vujović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

10 zlatnih pravila za vaspitavanje dece koje svaki roditelj mora da zna

Read Next

Princ Filip – nikada do kraja prihvaćeni pravoslavac