Vučić: Za četiri godine vozom od Beograda do Niša za dva sata, u martu početak gradnje stadiona

“Kao da je u pitanju druga država”, rekao je Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa realizacijom železničkih projekata u Nišu.

Vučić je istakao da će uskoro krenuti i izgradnja železničke obilaznice oko Niša, kao i da zna da to najviše zanima građane Niša pošto im pruga prolazi kroz centar grada, kao i da je rok za završetak te obilaznice decembar 2024.

Predsednik je naglasio da je, ipak, izgradnja brze pruge koju će dobiti Niš ubedljivo najvažniji projekat, jer se sa tim Niš stavlja na mapu jednog od najvažnijih mesta od Beča do Istanbula.

“Tek onda Niš dobija puni značaj kao saobraćajni čvor”, dodao je Vučić.

Kaže da će obilazna pruga oko Niša biti duga 22 kilometra i da je vrednost tog projekta 150 miliona evra, ali da će sigurno biti veća cena zbog stalnog rasta cene građevinskog materijala.

Kako je rekao, sve što se zbiva u svetu utiče na skok cene energenata i svega drugog, kao i svaki sukob na istoku Evrope.

Predsednik je naglasio da će građani Niša, kada bude izgrađena brza pruga od Beograda do Niša, imati na raspolaganju i najsavremenije i komforne vozove, sedišta sa grejačim, i da će uživati u vožnji vozom.

Dodao je da će brza pruga biti nastavljena od Niša ka Preševu odnosno makedonskoj granici.

“Za to vreme će se završiti i deonica auto-puta Niš-Pločnik, tako da gde god da krenete iz Niša biće auto-put i najsavremenija pruga”, naglasio je Vučić.

Kazao je da će biti izgrađena i dobra pruga od Niša do Dimitrovgrada.

“Verujem da ćemo imati još tri ili četiri investitora, tako da bih bio zadovoljan kada bih mogao da kažem da smo u Niš doveli 10 stranih investitora i fabrika”, rekao je predsednik.

U godini koja je pred nama, dodaje, imaćemo velike projekte na Nišavskom okrugu.

“Osim auto-puta Niš-Pločnik, radićemo železničku infrastrukturu, od rekonstrukcije regionalne pruge Niš-Zaječar, do brze pruge Beograd-Niš, a u martu krećemo sa radom na prvom segmentu od 21 kilometara od Stalaća do Đumisa. Radovi treba da se završe do 2024., kada će se završiti i obilazna pruga oko Niša”, objasnio je Vučić.

Najavio je i rekonstrukciju pruge Niš-Brestovac, uz dalja velika ulaganja u putnu infrastrukturu.

Novi “Čair” po UEFA 4 standardima 

“Za grad Niš početkom marta počinje izgradnja stadiona Čair, koji će biti velelepan stadion po UEFA 4 standardima sa 20.000 gledalaca. U okolini Čaira će dva puta skočiti cena nekretnina. Na tom stadionu će moći da se igraju najveće utakmice, i on će biti razvojni projekat Niša”, uveren je predsednik.

Međutim, ukazao je da je problem u svim lokalnim samouprava vodosnabdevanje jer postoje veliki gubici, a u udaljenijim selima nema ni mreža.

Predsednik je ukazao da predstoje i velika ulaganja u vodovod i fekalnu kanalizaciju, a radi se o investicijama od više stotina miliona evra, samo za Niš 200 miliona evra.

U Gadžinom Hanu, kaže, konačno se nešto radilo prethodnih meseci, dodajući da svi građevinski projekti po malo kasne, ali se izvode.

“Sutra ću ovde imati važne sastanke sa pripadnicima vojske i Ministarstva odbrane, razgovaraćemo o određenim lokacijama da se ustupe prostori za muzej i druge sadržaje vazne za grad Niš. Razgovaraćemo i o strategiji odbrane Srbije za budućnost. Istovremeno ćemo imati u nedelju sa namenskom industrijom sastanak. Pokušaćemo da pronađemo rešenje za fabriku u Ražnju jer bi se u suprutnom moglo stanovništvo dalje iseljavati. Pokušaćemo da bude neka od fabrika namenske”, rekao je Vučić.

Takođe je rekao da će razgovarati i kako da se ubrizga još novca u sektor namenske industrije u kojem radi 13.000 ljudi, a ukupno sa kooperantima zapošljava 25.000 ljudi.

Najavio je i da će posetiti Doljevac, da će prisustvovati pokaznoj vežbi, a u nedelju i helikopterskoj vežbi.

“Nišavskom okrugu 600 miliona dinara”

Predsednik Srbije najavio je večeras da će iz tekuće budžetske rezerve za Nišavski okrug biti izdvojeno 600 miliona dinara, a od toga samo za grad Niš 450 miliona dinara, pre svega za vraćanje starih obaveza, bolje funkcionisanje grada i fiskalnu konsolidaciju, kao i da grad može u budućnost da se brže razvija bez tereta prošlosti.

Vučić je, nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih vlasti Nišavskog okruga, novinarima preneo da će Doljevac, zbog kredita koji je ranije uzet dobiti 40 miliona dinara, Ražanj, Merošina i Gadžin Han 20 miliona dinara, Svrljig 15 miliona dinara, a Aleksinac 15 miliona evra.

Aleksinac će dobiti ta sredstva zbog veoma dobrog fiskalnog ponašanja više kao nagradu za sve radnike u komunalnim ustanovama, jer oni imaju suficit i nemaju nikakvih dospelih ni nedospelih potraživanja”; objasnio je on.

Vučić je ukazao da je danas posetio opštinu Ražanj, gde je razgovarao sa predstavnicima svih mesnih zajendica, škole, ospstine, a u Nišu sa svim predstavnicima opština i gradonačlenicom Niša, predstvanicima gradskih opština, sa kojima su razmatrana finansijska i energetske situacija, buduće investicije i ulaganja koje će Srbija imati.

Naglasio je da su se u Nišu u prethodnih nekoliko godina dogodile mnoge promene.

“U svakoj od opština Nišavskog okruga i Nišu stopa rasta prosečne plate je 50 odsto. Najveća je u Merošini sa 81 odsto, u Nišu je 67 odsto. Plata je skočila sa prosečnih 316 evra kolika je bila 2016., a danas je 526 evra. Naravno da nismo zadovoljni s tim, ali smatramo da je to veliki pomak, značajno manje nezaposlenih. Sedam fabrika smo otvorili. Imamo još četiri veoma važne investicije, od kojih je jedna veća i to za grad Niš”, istakao je Vučić.

To će, ističe dodatno da ojača krvnu sliku grada Niša, da unese uvećanje prihoda lokalne samouprave, a time i novca za infrastrukturne projekte.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Osvaja već na prvi zalogaj: Najbolja kinder bueno torta, bez pečenja

Read Next

Eksplozija u palestinskom kampu u Libanu, ima povređenih