Vučić za češki radio: Srbija želi u EU, pitanje KiM veliki problem

Aleksandar Vučić, koji se drugog dana posete Češkoj sastao sa premijerom Andrejem Babišom, izjavio je da još mnogo toga treba da se uradi na putu ka EU, da se poboljša vladavina prava, ali da je pitanje Kosova veliki problem.

“Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, a 22 zemlje članice od 27 ga priznaju”, rekao je Vučić i obećao da će se Srbija približiti standardima i političkim pozicijama u vezi sa spoljnopolitičkim pitanjima.

Kako je objasnio, on je otvoreno rekao Briselu da Srbija ima sopstvene interese, koje mora da brani. “Ne možemo da pucamo sebi u nogu ako imamo podršku Rusije i Kine u vezi sa našim teritorijalnim integritetom. I zato, zašto bismo rekli išta protiv njih”, rekao je Vučić.

Dodao je da su dobri odnosi sa Kinom, Rusijom, pa i Turskom pomogli Srbiji u rešavanju brojnih problema u proteklih 15 meseci.

“Zašto bismo radili nešto što nije u najboljem interesu naše zemlje. A kada bi se pojedine zemlje EU bunile protiv činjenice da sarađujemo sa Kinom, iako je njihov trgovinski balans sa Kinom hiljadu puta veći nego naš, to bi bilo licemerje”, zaključio je Vučić.

“Ne zanimaju me geopolitike, zanima me zdravlje ljudi”

Govoreći o vakcinaciji protiv koronavirusa, koja je prema oceni češkog radija najbrža u Evropi, Vučić podseća da je u Srbiji na raspolaganju pet vakcina, od kojih ruski Sputnjik Ve i kineski Sinofarm nisu odobrene u EU.

“Ne zanimaju me geopolitike. Zanima me zdravlje ljudi. Mi spašavamo živote, što nam je bitno”, rekao je Vučić.

Upitan da li je zabrinut da bi EU mogla da zabrani ulazak građanima vakcinisanim nekom od neregistrovanih vakcina, Vučić ponavlja da je hiljade građana vakcinisano i da nije bilo nikakavih problema.

Govoreći o novčanoj pomoći od oko 25 evra svakome ko se vakciniše, Vučić je rekao da taj sistem funkcioniše.

“Ranije, vakcinisali smo 10.000 građana dnevno, sada 25.000 i postavili smo određena ograničenja, jer je na početku bilo 85.000 dnevno. Za nas nije problem da ponudimo 80 ili 100 miliona evra, jer ako to ne učinimo, naša ekonomija se neće pokrenuti. Nećemo napredovati kao što smo planirali”, rekao je Vučić.

Rad na nabavci vakcina kompanija “Fajzer i Biontek” počeo je prošlog avgusta, a Vučić ističe da je u to uloženo dosta rada i energije.

“Počeli smo tako što smo pričali sa svima”, rekao je Vučić i podsetio da je Srbija prvi kontingent vakcina dobila istovremeno kada i EU, koja je naručila 600 miliona doza, a Srbija samo dva miliona.

“I dobili smo ih krajem godine. To je bio naš bilateralni sporazum. Razgovarali smo sa njima svaki dan, a oni su se prema nama odnosili iskreno, bili su pouzdani i isporučili su sve na vreme”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije objasnio je da se vakcinisao kineskom vakcinom i rekao da se odlučio za tradicionalnu, koja verovatno najsporije stvara antitela, ali je veoma bezbedna.

Kada se radi o kineskim i ruskim vakcinama, Vučić kaže da one nisu poklonjenje, već da je Srbija platila svaku vakcinu, a da ih je besplatno distribuirala i u regionu. “Platili smo sve naše obaveze, ne dugujemo Rusiji ni dolar, kao ni za, na primer isporuke gasa”, rekao je Vučić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Dačić: Poslanici 8. juna razmatraju pitanje promene Ustava

Read Next

RIK: Dva poslanička mandata za popunu upražnjenih mesta