Vučić uručio orden šefu kiparske diplomatije Hristodulidisu

Hristodulidis je odlikovan za posebne zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kipra.

“Dragi prijatelju, čast mi je da mogu lično da vam uručim orden. Odlikovani ste povodom Dana državnosti Srbije i želim celokupnoj srpskoj javnosti da kažem da je nosilac ovog odličja dragi prijatelj, ministar Kipra, države koja je uvek bila uz našu zemlju i naš narod, zemlja koja je stala u odbranu međunarodnog prava i pravde zalažući se uvek za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istrajavajući u takvom stavu uprkos pritiscima”, rekao je Vučić.

On je ukazao da je Srbija upravo zahvaljujući ministru Hristodulidisu uvek smatrala Kipar najbližim prijateljem ne samo u okviru EU, već i među svim drugim zemljama.

Dodao je da je Srbija uvek umela da ceni snažnu podršku Kipra, te da će to nastaviti da čini, kao što će uzvraćati na isti način ne menjajući stav o kiparskom integritetu.

“Uveren sam da će se širom sveta nezavisne zemlje sve jače povezivati, a njihova saradnja sve više dobijati na značaju”, naveo je Vučić.

Izrazio je uverenje da će srpsko-kiparska saradnja u svim oblastima društveno-privrednog života biti sve bogatija, a veze sve jače.

Rekao je i da se nada da će uskoro u Beogradu ugostiti predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa na sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Kipra.

“Hvala vam što uvek pokazujete poverenje i ljubav prema srpskom narodu” 

Kiparskom ministru Vučić je zahvalio posebno na podršci evropskom putu Srbije, pominjući otvorenost Kipra za srpske državljane, ne samo u doba korone, već i u doba teške ekonomske krize kroz koju smo prolazili.

“Hvala vam na tome što uvek pokazujete poverenje i ljubav prema srpskom narodu, baš kao što mi pokazujemo ozbiljnost, odgovorenost i poverenje u naše odnose sa Kiprom. Hvala na svemu, a mi ćemo gledati da vama i vašem narodu uzvratimo”, kazao je Vučić.

Šef kiparske diplomatije rekao je da je počastvovan što je dobitnik vrednog priznanja, te da ga prihvata sa ogromnom zahvalnošću koja je izraz istorijskih veza, zajedničkih kulturnih vrednosti, verske tradicije i dugotrajnih veza prijateljstva koje nas ujedinjuje.

“Tokom istorije suočavali smo se sa brojnim izazovim koji su pretili egzistenciji naših naroda, ali smo sa velikom odlučnošću, koja je postala karakteristika naših naroda i solidarnošću i podrškom uspeli da odgovorimo na izazove i stekli smo pravo da u budućnost gledamo sa optimizmom, radeći sa komšijama na razvijanju mira, bezbednosti i prosperiteta”, rekao je kiparski ministar.

On je kazao da je Kipar zahvalan Vladi i narodu Srbije na nedvosmislenoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje i pravima kiparskog naroda koja potiču iz međunarodnog prava i povelje UN.

On je potvrdio dugoročnu i dobro poznatu poziciju Kipara kada je reč o Kosovu i Metohiji.

“Zadovoljni smo što Srbija sledi put prema EU, na svakom koraku i svim sredstvima koja su nam na raspolaganju odlučni smo da podržimo Srbiju, kao što smo radili od samog početka. Budite uvereni da ćemo nastaviti da vam pružamo podršku i da podižemo saradnju i na bilateralnom nivou i između dva naroda”, rekao je kiparski ministar prenoseći srdačne pozdrave predsednika Anastasijadisa i njegove lične želje za zdravlje i prosperitet.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

“Italija zagovornik ulaska Srbije u EU, spremna da pomogne u reformama”

Read Next

Petković: Osmani i Kurti da prevaziđu antisrpsku opsesiju i okrenu se dijalogu