Vučić u SB UN: Pokušajte da nađete prava rešenja, ne ponižavajte Srbiju, gradimo partnerske odnose

Sednica Saveta bezbedosti UN održana je nakon potvrđivanja presude Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotni zatvor. Predsednik Aleksandar Vučić je, tokom svog obraćanja, naveo da je Srbija nekoliko puta pokretala mogućnost da osuđeni državljani Srbije služe kaznu u našoj zemlji.

“Većina osoba koja služi svoje presude su državljani Republike Srbije i prirodno je da Srbija bude zainteresovana da oni odsluže svoje kazne u Srbiji”, naveo je Vučić.

Vučić je napomenuo da postoji konkretan problem sa kojim se suočavamo, posebno na teritoriji Kosova i Metohije, gde se održavaju ponovna suđenja dvojici građana Srbije kojima je već suđeno u Tribunalu.

Dodao je da je u prethodnom periodu bilo pokušaja da se sasluša Nebojša Pavković i da se izruči Vlastimir Đorđević. “Tražim od Mehanizma i SB UN da spreče pokušaje suđenja osobama koje su već osuđene od strane Mehanizma, jer se to dešava na teritoriji koja je pod privremenim mandatom UN”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija ozbiljno shvata obaveze u vezi sa Mehanizmom, ali da je Viši sud u Beogradu zaključio da pretpostavke za hapšenje Petra Jojića i Vjerice Radete nisu ispunjene.

“Odluka se zasniva na domaćem zakonodavstvu i međunarodnom pravu”, naveo je Vučić.

Podsetio je da je Srbija isporučila Tribunalu sve optužene osobe, uključujući i ličnosti iz najviše vlasti.

Kako je naveo Vučić, prema presudama Haškog tribunala, čini se da niko nije odgovoran za zločine nad Srbima. 

Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina, dok Hrvati, bosanski muslimani i Albanci nisu ni za jedan zločin počinjen nad Srbima, što pokazuje kako je haška pravda skrojena, ukazao je predsednik.

Predsednik je pozvao Savet bezbednosti UN da pomogne u neutralnom pristupu međunarodnom pravu.

Odgovor predstavnicima BiH i Hrvatske: Nije  najbolja politika vređati ljude iz sopstvenih zemalja

Predsednik Vučić je, odgovarajući na obraćanja predstavnika BiH i Hrvatske, poručio da nije nije najbolja politika vređati ljude iz sopstvenih zemalja.

“Nisam rekao ništa protiv bilo koga, protiv nijedne zemlje iz regiona u svom govoru, ali bosansko-hercegovački i hrvatski predstavnici su to uradili”, napomenuo je predsednik.

Vučić je rekao da je predstavnik Bosne i Hercegovine govorio u ime BiH, ali da je on (Vučić) primio pismo od predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika koji kaže da ne postoji saglasnost u tom telu i to je privatno mišljenje predstavnika BiH. 

Hrvatski predstavnik, naveo je Vučić, rekao je da je “dobro poznato ko je bio đavo”.

“Biće mi lako da mu odgovorim da je to sasvim očigledno. Jedan od najvećih koncentracionih logora u ovom regionu, osnovan je u veoma malom mestu koja se zove Jasenovac i mislim da svi znaju ko je bio đavo, ali da ne idemo tako daleko u prošlost. Mislim da imamo različito mišljenje o nedavnim istorijskim događajima, ali poštujemo njihov stav, iako ga ne delimo”, rekao je predsednik.

Što se tiče retorike o nestalim osobama, dodao je Vučić, hrvatski predstavnik je zaboravio da kaže da ima više nestalih Srba nego nestalih Hrvata, i uvek to zaboravi da kaže.

Vučić je istakao da je Srbija spremna da ispuni sve u pogledu nestalih osoba.

“Pokušajte, kao što je rekao predstavnik Kine, da nađete prava rešenja, da ne ponižavate Srbiju, već da sarađujete sa nama da postignemo partnerski odnos”, zaključio je predsednik.

Ađijus: Presuda Mladiću vrhunsko dostignuće 

Predsednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus je na početku sednice naveo da je danas doneta pravosnažna presuda Ratku Mladiću kojom mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora. To je opisao kao “vrhunsko dostignuće” i rekao da je pandemija usporila ceo slučaj.

“Mehanizam je napravio još jedan korak ka konačnoj finalizaciji rada”, rekao je Ađijus.

Dodao je da “konačna presuda Mladiću šalje snažnu poruku žrtvama da će izvršioci užasnih zločina na kraju biti dovedeni do pravde, nevezano za njihovu poziciju”.

Ađijus je istakao da želi da obavesti Savet bezbednosti UN da Srbija nije uspela u poštovanju obaveza da uhapsi Petra Jojića i Vjericu Radetu i da ih preda Mehanizmu.

“Iskoristio bih mogućnost da obavestim SB UN da Srbija ne sarađuje s Mehanizmom”, naveo je Ađijus i naglasio da je Srbija treći put prijavljena Savetu bezbednosti.

Tužilac Mehanizma za krivične sudove u Hagu Serž Bramerc takođe se tokom svog obraćanja ukazao na presudu Ratku Mladiću. On je ocenio da je pravda zadovoljena.

“Iako smo zadovoljni zbog konačne presude Mladiću, svesni smo rada koji nas i dalje očekuje”, naveo je Bramerc.

Predstavnik Velike Britanije je tokom obraćanja naveo da će Ratko Mladić biti prebačen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju i da oni na taj način daju podršku Mehanizmu.

Predstavnik Rusije: Zašto je Međunarodni tribunal ostao slep i gluv za određene zločine 

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti ocenio je da je presuda protiv Ratka Mladića nastavak kriminilazicije Haškog tribunala i da je to postala mrlja na ugledu Mehanizma.

“Da li je iko pozvan na odgovornost zbog masovnih bombardovanja civilnih meta, uključujući i grad Beograd i druge velike gradove, za ubistvo i ranjavanje hiljada civila, uključujući i novinare beogradske televizije i kineske ambasade”, naveo je tokom svog obraćanja predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti.

Upitao je zbog čega je Međunarodni tribunal “ostao slep i gluv za određene zločine” i “zašto je okrenuo glavu pred očiglednim zločinima kosovskih Albanaca i njihove slučajeve rešava specijalni sud na Kosovu”.

Predstavnik SAD rekao je da je “danas istorijski dan, nakon što je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora”. 

Na sednici su učestvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Sednica je delimično održana preko video-linka zbog pandemije koronavirusa.

Predstavljen je izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, glavnog tužioca Serža Bramerca i predsednika Karmela Ađijusa. 

Sednici je predsedavao predstavnik Estonije, koja u ovom mesecu predsedava Savetu bezbednosti UN.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Rakić: Bezbednost uslov za povratak i opstanak Srba na KiM

Read Next

SAD zaplenile 2,3 miliona dolara u bitkoinima nakon sajber napada