Vučić u Oslu, sutra sastanci sa norveškim zvaničnicima

Alekdandar Vučić će se tokom posete Norveškoj sastati sa kraljem Haraldom Petim, predsednikom Vlade Junasom Garom Stereom i predsednikom parlamenta Masudom Garahanijem.

Vučić će se sresti i sa norveškim privrednicima iz energetskog sektora, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Poseta predsednika Srbije usledila je nakon skupa lidera Zapadnog Balkana o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Taj skup je organizovao predsednik Vučić 17. novembra zajedno sa Norveškom, pod nazivom “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu”

Vučić je tom prilikom istakao da su u oblasti energetike potrebne brojne reforme, promena navika, ali i ogromna ulaganja, čak između 16 i 30 milijardi evra narednih godina, kao i da nema lakih ni jednostavnih rešenja, ali da se sve to mora preduzeti.

Predsednik je i tokom boravka na samitu Evropske političke zajednice u Pragu istakao da Srbija zajedno s Norvežanima priprema energetsku strategiju, a pre nekoliko dana je i ministar finansija Siniša Mali rekao da je završena studija o daljem razvoju energetskog sektora u Srbiji, koja je rađena sa jednom norveškom kompanijom i da će narednih nedelja biti doneta odluka o pravcu u kojem će energetski sektor biti razvijan.

Eriksen je na konferenciji u Beogradu 17. novembra pozvao zemlje Zapadnog Balkana da sarađuju u oblasti energetike i nalaženju rešenja za uvođenje većeg stepena obnovljivih izvora energije (OIE), kao i postizanju ciljeva zelene trenzicije.

Vlada Srbije je u septembru potpisala ugovor s norveškom firmom “Rystad Energy” o konsultantskim uslugama za unapređenje energetskog sektora Srbije.

Norveška ima velike rezerve nafte i prirodnog gasa u Severnom i Norveškom moru, a obiluje i mineralima i šumama, i u velikoj meri koristi i hidroenergiju.

Takođe, jedan je od lidera u zelenoj tranziciji i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Norveška je najveći evropski dobavljač gasa i veliki svetski proizvođač nafte. U toj zemlji očekuju da će naredne godine proizvoditi 4,3 miliona barela nafte dnevno, što je za 200.000 barela nafte više nego u ovoj godini.

U 2021. robna razmena između Srbije i Norveške je iznosila 142,64 miliona evra (izvoz 26,1 miliona evra, a uvoz 116,54 miliona evra).

U 2020. robna razmena je iznosila 68,11 miliona evra (izvoz 18,71, a uvoz 49,41 miliona evra).

Najveći domet saradnje Srbije i Norveške ostvaren je u oblasti investicija u iznosu od 1,36 milijardi evra.
Značajna su ulaganja kompanija “RAPPMarineAS”, “Emisoft” i “Elopak”.

Norveška je jedan od najvećih bilateralnih donatora u Srbiji – različitim programima pomoći, kroz donacije i tehničku pomoć u proteklih 15 godina obezbedila je oko 216 miliona evra razvojne pomoći.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

NE RADITE OVO ako ste nedavno raskinuli

Read Next

Italija, proglašeno vanredno stanje na ostrvu Iskija zbog klizišta