Vučić u Briselu: Ni oko čega nismo uspeli da se dogovorimo, zabrinutiji sam za bezbednost Srba

Aleksandar Vučić je, obraćajući se medijima nakon završetka dijaloga u Briselu koji je bio buran i trajao kraće od planiranog, rekao da je tokom prethodnog razgovora u Briselu mislio da je nemoguće imati lošiji sastanak, a danas se, kaže, uverio da je moguće.

“Dobili smo predloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovaračima i Srbija se u potpunosti saglasila sa onim što je EU predložila, tri tačke – da intenziviramo napore da identifikujemo ostatke nestalih osoba, da se uzdržimo od akcija koje bi mogle da potencijalno destabilizuju situaciju na terenu i treće, da se redovno sastaju jednom mesečno i glavni pregovarači i da pripremaju sastanke kad je to potrebno. Nismo mogli da se dogovorimo oko ove tri tačke”, rekao je predsednik. 

Ponovio je da je Srbija potpuno prihvatila sve tri tačke, dodajući da Albanci nisu želeli da ih prihvate.

“Posebno je interesantno da nisu hteli da prihvate drugu tačku, da se uzdrže od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju, sve vreme su uslovljavali nekim novim političkim kriterijumima”, naveo je Vučić. 

Suština Kurtijevog izlaganja je, kaže Vučić, bilo da je Srbija kriva za najmanje tri genocida na KiM – prvi 1878. kad je Srbija stekla nezavisnost tokom Berlinskog kongresa, drugi tokom Balkanskih ili Drugog svetskog rata i treći 1999.

“Onda je objašnjavao kako prezimena albanska vuku toponime iz mesta u Srbiji. Jedino što su tražili je da Srbija odgovara za svoju prošlost, pozvali da se u dijalog uključe i dokumenta Nataše Kandić, sve vreme se pozivali na nju i o čemu je ona govorila i neke izjave koje ja navodno potvrdio Nenad Čanak”, dodao je predsednik.

Ponovo je, dodaje, pokrenuo pitanje isključivanja Veljka Odalovića iz Komisije za nestala lica.

“Rekli smo da želimo da učinimo sve što je potrebno da gde oni pokažu, mi ćemo da iskopamo i da vidimo ima li ostataka nečijih tela, da napravimo DNK analize i da porodice dobiju zadovoljenje, bez obzira da li si tu Albanci ili Srbi, nisu to želeli da prihvate”, rekao je Vučić.

“Došli da razore dijalog” 

Napomenuo je da ne želi da prihvati da je krivica za današnji sastanak podjednaka jer je Srbija prihvatila sve što je EU ponudila, bez amandmana.

“A neki su došli pre svega da razore dijalog, a mene strahovito brine druga rečenica koju su odbili da prihvate, a to je da će se suzdržavati od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenu”, naveo je Vučić.

Naveo je da ni oko čega nije bilo moguće dogovoriti se, “zahvaljujući jasnoj odluci unapred pripremljenoj od albanske strane”.

“Uvek smo spremni za dijalog i sada sam mnogo zabrinutiji za bezbednost Srba na KiM, ovde je lista svih incidenata protiv bezbednosti ljudi srpske nacionalnosti na KiM, i to je već sada u julu više nego cele 2020, to jasno govori o užasno promenjenoj atmosferi u Prištini, oni žele tu atmosferu. Mi smo sa svim ovim podacima dostavili i Borelju i Lajčaku, kao i fotografije malog Nikole Perića koji je prebijen, Ranka Bacića prebijenog kod Kline i objasnili slučaj Dragice Gašić”, rekao je Vučić povodom spiska incidenata dostavljenog EU zvaničnicima.

To nije urađeno, kaže, da bi se na nečiju glavu stavila krivica, već da bi se ukazalo na narastajući trend nasilja nad Srbima.

“Mi ćemo biti na raspolaganju, spremni da razgovaramo o svemu, ali neki ne žele, sve se svodi na jedno isto – neko će naterati Srbiju da prizna Kosovo i to je sve”, naveo je Vučić.

Tehnički pregovori u avgustu 

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da bi pregovarači trebalo da imaju novi sastanak krajem avgusta, o tehničkim pitanjima.

“To što će da se vide opet, ne znači ništa, bolje da se nismo ni videli posle onakvog sastanka”, rekao je Vučić dodajući da nije pitanje datuma nego suštine.

Mnogo je teško, navodi, razgovarati sa iracionalnim ljudima, koji pričaju o prošlosti.

“Mi razumemo da je bilo zločina sa obe strane, oni to ne razumeju, oni vide sebe kao žrtvu, a Srbe kao zločince. Ta priča o genocidima je nečija namera da Srbi budu najgori narod na svetu”, rekao je Vučić.

Dodao je da na sastanku nije razgovarano ni o Dragici Gašić, ni o ZSO na čemu je insistirao.

“Mi smo u teškoj poziciji jer je većina zemalja EU priznala Kosovo, ali koliko god da smo pristojni, ne vredi da to radimo kad vidite da neko traži način, kad priča o srpskim genocidašima iz 19. veka, šta da kažete na to”, naveo je predsednik.

Smatra da je strategija Prištine da u potpunost obesmisli dijalog i na kraju da budu ukinuti.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić u Briselu pokazao spisak verski i etnički motivisanih napada na Srbe i SPC na KiM

Read Next

Vučić za RTS: Sa Kurtijem nemoguće dogovoriti se ni koji je dan, delićemo sudbinu Srba na KiM