Vučić: Sutra ili prekosutra razgovaram sa Merkelovom, jedna od tema i KiM

Vučić je naveo da će, između ostalog, sa nemačkom kancelarkom razgovarati o KiM, regionalnoj saradnji i ulozi Nemačke i Berlina.

“Hoće li to posle biti briselski ili berlinski proces videćemo”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje šta očekuje od ovog razgovora putem video-linka, na kome će jedna od tema, pored predstojećeg samita o berlinskom procesu biti i Kosovo.

Vučić je posle vojne vežbe na Pešteri istakao da je svaki razgovor sa nemačkom kancelarkom od izuzetnog značaja za našu zemlju, da će biti dobro pripremljen i da se nada dobrom razgovoru.

Odgovarajući na pitanje novinara posle vežbe “Munjeviti udar” koliko je teško voditi izbalansiranu politiku Vučić je rekao da je takva politika jedino moguća i najbolja za interese građana Srbije.

“Danas imamo oruđe i oružje sa različitih delova sveta i zato je vojska sve snažnija i zato postajemo snažniji u svim oblastima. Ako mi objasnite da možemo drugačije a da bude dobro za Srbije”, rekao je Vučić.

“Kurti neka priča svoje, moj odgovor o priznanju se ne menja”

Povodom poslednjih izjava premijera privremenih institucija u Prištini, Aljbina Kurtija, Vučić je rekao da sve može da se promeni, ali moj odgovor o priznanju Kosova nije se promenio niti će se promeniti.

Zamoljen da prokomentariše pitanje francuskog predsednika Emanuela Makrona Kurtiju o tome šta bi Kosovo moglo da ponudi Srbiji za eventualno priznanje, kao i Kurtijevu izjavu da bi buduće priznanje Kosova od strane Srbije trebalo povezati sa ulaskom Kosova u UN, Vučić je rekao da nema nikakvih novosti u tome što govori Kurti i da je to milion puta čuo.

“Ako misli da je moguće da ponižavanjem Srbije i svakodnevnim hiperprodukcijama izjava u kojima će našu zemlju da omalovažavaju i govore o našim obavezama, da objašnjavaju da su oni velika demokratija, a mi besmislena i nesposobna zemlja samo kažete sve je u redu, pogledajte brojke, a ne ono što govore analitičari”, poručio je Vučić.

“Nikad više raketa nije ispaljeno, pomoći ćemo voćarima”

Vučić je najavio je da će država pomoći voćarima u Zapadnoj Srbiji, kojima je grad uništio zasade, jer šteta svakako postoji, ali dodao je da nikada toliko voća nije spaseno, zahvaljujući velikom broju ispaljenih protivgradnih raketa.

Vučić je novinarima na Pešteri rekao da je danas razgovarao sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem o tome.

“Ispucano je mnogo raketa, nikad toliko raketa nije ispaljeno, nije se toliko pucalo, nikada toliko voća nije spaseno. Šteta postoji i gledaćemo da pomognemo ljudima”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ne može se uvek i za sve pomoći, ali svakako će biti pomoći u skladu sa moućnostima.

Vučić je dodao da postoje i problemi sa otkupnom cenom mleka, za šta će se takođe tražiti rešenje.

Vidovdan provesti u radosti uz podršku narodu na KiM

Predsednik je izrazio je uverenje da ćemo nacionalni praznik Vidovdan sutra provesti u radosti jer Srbija brzo napreduje i posebno ga čestitao srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i monaštvu u svetinjama Srpske pravoslavne crkve u južnoj pokrajini.

“Verujem da ćemo Vidovdan provesti u radosti jer Srbija brzo napreduje, sa pogledom u budućnost i mnogo izazova koji nas očekuju, ali čvrsto opredeljeni da čuvamo svoju zemlju, da je štitimo, da se ubrzano razvijamo i napredujemo”, kazao je Vučić na Pešteri gde je prisustvovao vojnoj vežbi Munjeviti odgovor, a odgovarajući na pitanja novinara.

Takođe, istakao je i da ćemo Vidovdan provesti uz podršku srpskom narodu na KiM, koji se trudi da sačuva svoja ognjišta i monaštvu SPC u južnoj pokrajini koje čuva naše crkve i ognjišta našeg naroda.

Najavio je i da će sutra Vidovdan biti proslavljen u Kruševcu, koji ove godine slavi i 650 godina postojanja, a nakon toga i u Kragujevcu gde će biti održana vojna vežba.

“Sve što su ljudi mogli da vide danas na Pešteri, moći će da vide sutra u Kragujevcu”, kazao je.

Predsednik je, odgovarajući na kritike što se na vojnu vežbu pozivaju deca, kazao smatra da nema ništa lepše ni za ljude, ni za decu da vide oruđe i snagu naše vojske, a da im pritom niko ne drži nikakve političke govore.

“Treba da dođu da vide kako izgleda pancir, pasarsi, da uđu u te mašine, da pohvalimo našu industriju, da vide kakvo oruđe imamo, da vide kako izgledaju modernizovani tenkovi, šta ima lepše i za ljude i za decu da tako nešto vide, a niko im ne drži nikakve političke govore ili bilo šta i niko im ne kaže da je to obavezno”, kazao je predsednik.

Dodaje da su te kritike u duhu toga da pojedini moraju da urušavaju svoju vojsku, zemlju, sve što vredi u državi na svaki način.

“Mi ne bismo bili mi da ne postoji takva kampanja”, dodao je Vučić.

“Uradićemo put do Kumanica, samo da vidimo kada”

Vučiće je izjavio je da će biti urađeno devet kilometara puta do manastira Kumanica, a da će za sedam dana pisanim putem obavestiti monaštvo kada će to biti učinjeno, odnosno šta će se uraditi ove, a šta sledeće godine.

“Pogledaćemo i dobićete odgovor u narednih sedam dana i uputićemo pisani odgovor za Kumanice da ih obavestimo kada. Uradićemo svakako, ali samo da vidimo šta ćemo ove godine, a šta sledeće”, kazao je Vučić na Pešteri, gde je izvedena vojna vežba Munjeviti udar, a odgovarajući na pitanje novinara.

On je tako odgovorio na pitanje da li je do njega došlo pismo igumana manastira uz konstataciju da će ispasti “zlikovac ako kaže ne može”, a ako kaže da može, “biće neozbiljan”.

“Pokušaćemo da rešimo, danas smo u Buču dogovorili četiri kilometara, pa plus kilometar i 200 metara do Donjeg Buča, 2,5 plus 7,5 kilometara u Dežavi”, zaključio je Vučić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić: Nikada nismo imali ovakvu snagu, nastavljamo ulaganje u armiju

Read Next

Rakić: Kristalno jasno da je Đakovica zabranjen grad za povratak raseljenih