Vučić stigao u Brisel, sutra razgovor sa Kurtijem

Predviđeno je da se predsednik Srbije od 9.30 bilateralno sastane sa glavnim posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Žosepom Boreljom.

Nakon odvojenih bilateralnih sastanaka Borelja sa Kurtijem i Vučićem, oko 10.30 trebalo bi da počne i trilateralni sastanak kome će prisustvovati predsednik Srbije, premijer privremenih prištinskih institucija, šef diplomatije EU i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Iz EU, koja je glavni posrednik u dijalogu, pred sutrašnji sastanak navode da je u pitanju nastavak procesa započetog još 2011. godine.

Napominje se da i pored promene jednog od pregovarača, sa prištinske strane Avdulaha Hotija je zamenio Aljbin Kurti, “obaveze i proces” ostaju isti, ali Miroslav Lajčak jasno kaže da će se o agendi sutrašnjeg sastanka u kome je EU samo posrednik, dogovoriti dve strane.

Kako Aljbin Kurti sa delegacijom na razgovore u Brisel dolazi sa glasnim i više puta ponovljenim stavovima da Priština želi da razgovara samo o međusobnom priznanju, što je za Beograd neprihvatljivo, iz Evropske službe za spoljne poslove pominju mogućnost da – ukoliko dođe do opstrukcije razgovora ili “jedna strana ne bude spremna na nastavak procesa” – šef diplomatije EU Žosep Borelj o tome već posle podne direktno razgovara sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Šta će Borelj preneti Bajdenu kao problem kada se sretnu na samitu EU–SAD, koji se takođe održava u Briselu tog dana posle podne, znaće se verovatno već posle susreta Vučića i Kurtija i obraćanja Lajčaka medijima, koje se očekuje na kraju sastanka, oko 13 časova.

Što se Srbije i sutrašnjeg sastanka tiče, stavovi su jasni. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će insistirati na implementaciji svega do sada dogovorenog.

Poručio je, komentarišući poruke Prištine, da njihova delegacija dolazi da napravi svoj šou u Briselu, a da smomi  posvećeni dijalogu, te da nisu laki dani pred nama i da situacija nije ružičasta.

“Nije vreme za velike reči, već za čvrst stav, ali uvek je vreme da pokažemo koliko želimo dijalog i koliko je važno da gledamo u budućnost”, poručio je Vučić, pred sutrašnji susret.

Inače, poslednja runda razgovora održana je 10. decembra 2020. godine i u njoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Na toj tehničkoj rundi Petković je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala Briselskim sporazumom, a razgovaralo se i o imovini i finansijskim potraživanjima.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Brnabićeva sa ambasadorkom Rumunije o bilateralnim odnosima i privrednoj saradnji

Read Next

Smena na čelu Centralne izborne komisije u Prištini