Vučić srpskoj deci u regionu: Učite ćirilicu, poštujte komšije

Predsednik se pre podne družio sa decom koja su došla iz Uzdolja, Vira, Kule Atlagića, Islama Grckog, Raducica, Nunica, Zadra, Bribira, Đevrsaka, Ridana, Odžaka, Bosanskog Grahova, Drvara, Bosanskog Petrovca i Glamoča, njih 44 – 18 iz Hrvatske i 26 iz Federacije BiH.

Vučić je rekao da mu je drago što su deca imala priliku da posete Novi Sad i fruškogorske manastire, a preneo je da su mi svi rekli da im se najviše svideo Beograd.

“Beograd jeste naš glavni grad. Kako god okrenete nekome se više dopadne Novi Sad ili neko drugo mesto, ali Beograd je ishodište svih nas, i važno je da poznajete svoj glavni grad”, poručio je Vučić.

Upitao je decu da li im se svideo više Hram Svetog Save ili Kalemegdanski luna park i zoološki vrt, dodajući da se starijima svideo Hram, a mladima Kalemegdan.

Hram je, kaže, divan i čudesan, te naglasio da je skoro u potpunosti završen posle više od 100 godina izgradnje.

Izrazio je nadu da će deca moći da vide još nešto u Beogradu, i poželeo im da se ubrzo ponovo vrate u Srbiju.

Govoreći o mestima porekla dece koja su u poseti, primetio je da je Grahovo toliko ispražnjeno da se baš mučio poslednji put kada je bi tamo.

“Drvaru smo dosta pomogli, gledaćemo sada i Grahovu malo više da pomognemo, ali i Petrovcu”, dodao je on.

“Molim vas da volite Srbiju i Beograd, mesta gde živite, a mi ćemo da gledamo da pomognemo koliko možemo da bar ponekad ulepšamo vaše detinjstvo”, rekao je Vučić.

Obećao je deci i da će nastojati, nekom drugom prilikom, da organizuje i susret sa srpskim reprezentativcima.

Dorotea Drča iz Zadra zahvalila se predsedniku Vučiću na gostoprimstvu.

“Hvala vam što Srbija pamti, i zna i hoće i može da pomogne braću gde hod živeli. Hvala što ste nas ugostili u Beogradu, našoj prestonici i što nam je Srbija pružila pet nezaboravnih dana. Nadamo se da ćem moći i mi vas bratski sa ugostimo”, navela je devojčica.

Prenela je i da pozicija srpske zajednice u Hrvatskoj nije za primer, ali i poručila da možemo da budemo sigurni da oni nisu ti koji će spuštati glavu i skrivati svoj identitet, već da će biti dostojni potomci svojih predaka.

“Zagledani smo u Srbiju i radujemo se njenom napretku i jačanju i nadamo se da će ona ostati naš najveći oslonac i da će brinuti o svim njenim sinovima, ma koliko daleko bili”, rekla je Drča.

Mališani pozvali predsednika da poseti njihova sela   

Na gostoprimstvu su se zahvalili i mališani iz Federacije BiH, na mogućnosti da posete Srbiju, rekavši da su doneli svoje srce i poziv predsedniku da poseti njihova sela, u kojima bi ga rado dočekali.

Deca su od predsednika Srbije dobila na poklon paketiće sa igračkama i slatkišima, a oni su njemu poklonili maketu manastira Lazarica iz Dalmatinskog Kosova, prenevši mu da tamo živi 391 srpsko dete.

Dobio je i maketu kamene kuće sa maslinama, karakterističnu za taj kraj, uz napomenu da su i Srbi iz Dalmacije čvrsti kao kamen i večni kao maslina, na šta je predsednik uzvratio da: “Nema jačih Srba od Krajišnika”.

Letnji kamp je organizovao Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, a mladi su od 5. jula boravili u Novom Sadu i Beogradu.

Tokom kampa deca su imala priliku da posete brojne institucije i obiđu muzeje, spomenike kulture i turističke atrakcije, da saznaju više o svojoj istoriji i kulturi.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Nastavlja se međustranački dijalog uz posredovanje evroparlamentaraca

Read Next

Vučić sa posrednicima EP u međustranačkom dijalogu