Vučić: Saradnja Srbije i Češke ublažiće korona krizu

Vučić je zahvalio ministru Petričeku na poseti i naglasio da su redovni kontakti i susreti zvaničnika od izuzetnog značaja za unapređenje odnosa Srbije i Češke, saopštila je služba za informisanje predsednika Republike.

Posebno je pozdravio održavanje privrednog foruma dve zemlje u uslovima pandemije, što odražava zdrav interes kompanija i privrednika za širenjem poslovanja, kako bi se redovni ekonomski tokovi što pre nastavili nakon izuzetno teške godine.

“Srbija izuzetno poštuje češka ekonomska dostignuća u prethodnoj deceniji. Uveren sam da ćemo se izboriti sa pandemijom i da će naša privredna saradnja doprineti da se ozbiljne ekonomske posledice pandemije što pre ublaže, kako bismo svi mogli da se okrenemo budućim projektima koji će podići kvalitet života ljudi”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija postala jedna od zemalja sa najboljim uslovima za strane investitore, budući da je politički stabilna i da ima sjajan tim stručnjaka koji su napornim radom stvorili izuzetnu invesiticionu klimu.

Petriček je zahvalio na mogućnosti da dođe u Beograd sa privrednom delegacijom i dodao da je ekonomska saradnja od velikog značajna za obe strane.

Ukazao je da je kriza umanjila nivo i obim ekonomske saradnje, ali da je i robna razmena od 1,2 milijarde evra koja je ostvarena prošle godine veoma važna s obzirom da je 2020, pored zdravstveno teške situacije, bila i u ekonomskom smislu izuzetno teška za ceo svet.

“Uveren sam da će privrednici naći prostor za unapređenje saradnje, kao i za investiranje i realizaciju novih projekata”, rekao je Petriček i istakao da je bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.

“Želimo da razmotrimo više poslovnih mogućnosti u Srbiji i zato je sa mnom došlo 20 privrednika. Pre krize smo imali najnižu stopu nezaposlenosti i sada istražujemo druge poslovne destinacije i mogućnosti, a Srbija nam je kulturološki i istorijski veoma bliska”, istakao je Petriček i dodao da Češka želi da održi redovne kontakte sa Srbijom na najvišem nivou.

Vučić je napomenuo da je sa posebnim zadovoljstvom prihvatio poziv predsednika Zemana da poseti Prag u maju ove godine i dodao da je uveren da će se tokom te posete inicirati projekti sa čijom bi realizacijom trebalo otpočeti što pre na obostranu korist dve zemlje, zaključuje se u saopštenju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Nedimović pozvao poslanike da podrže odlaganje popisa

Read Next

Demokratski savez Kosova odlučio da će učestvovati u izboru kosovskog predsednika