Vučić sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Francuske

Predsednik Vučić i general Lekoantr su razgovarali i o jačanju vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, kao i o unapređenju saradnje u oblasti zajedničke obuke, uključujući i operacije pod okriljem Evropske unije. Sagovornici su posebno razmotrili unapređenje vojnoobrazovne saradnje na bazi reciprociteta, navodi se u saopštenju.

“Srbija u Francuskoj vidi pouzdanog partnera u oblasti vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje, što potvrđuje i kroz brojne ugovore koji su zaključeni u proteklom periodu”, rekao je Vučić i naglasio da je partnerstvo i saradnja i u ovoj oblasti od strateškog interesa za obe zemlje.

Sagovornici su razmotrili i aktuelnu situaciji u borbi protiv pandemije kovida 19 i istakli da jedino zajedničkom akcijom na globalnom nivou možemo da prevaziđemo izuzetno teške posledice koje je ova bolest nanela svim aspektima života.

Vučić je posebno istakao da punopravno članstvo Srbije u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje i dodao da Srbija ulaže velike napore u procesu evrointegracija.

“Podrška Francuske na našem evropskom putu je od velikog značaja i mi na tu podršku računamo”, rekao je Vučić i dodao da je Srbija prihvatila novu metodologiju u pristupnim pregovorima, te da očekuje da se postignuti rezultati adekvatno i valorizuju kroz otvaranje novih poglavlja u pregovorima

General Lekoantr je razgovarao i sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

Tokom susreta dvojice generala, bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i mogućnostima za unapređenje bilateralne vojne saradnje.

Ocenjeno je da bi se najkonkretniji rezultati, kada je reč o vojno-vojnoj saradnji, mogli postići zajedničkim angažovanjem u multinacionalnom okruženju i zajedničkim aktivnostima u oblasti obuke i vežbi.

Dosadašnja bilateralna vojna saradnja je okarakterisana kao sadržajna uz postojanje uslova za njeno kvantitativno i kvalitativno unapređenje.

Istaknuto je da zajedničke aktivnosti daju poseban kvalitet saradnji, jer doprinose razvoju poverenja i unapređenju odnosa i utiču na dostizanje interoperabilnosti i podizanje nivoa operativnih sposobnosti oružanih snaga obeju strana.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Selaković: Srbija opredeljena za jačanje svih vidova saradnje sa Poljskom

Read Next

Kancelarija: Dariji Kisić Tepavčević zabranjen ulazak na KiM