Vučić sa Čen Bo o saradnji Kine i Srbije, infrastrukturnim projektima

Predsednik Vučić je istakao izuzetnu dinamiku u saradnji između Srbije i Kine koja je zasnovana na međusobnom poverenju i uvažavanju, kao i na stabilnoj ekonomiji i strateškom planiranju koji za cilj imaju dugoročne projekte na nacionalnom i regionalnom nivou, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik je posebno istakao da je prijateljstvo dve zemlje utemeljeno i na doslednom poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i politike “jedne Kine”, kao i na borbi za očuvanje principa međunarodnog prava, što je od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti na globalnom nivou.

Vučić je podsetio da je Kina treći najveći trgovinski partner Srbije, kao i da investicije ove zemlje u Srbiju beleže stalan i snažan rast.

Sagovornici su razmotrili i detalje u vezi sa komercijalnim ugovorom za izgradnju deonice auto-puta od Požege do Boljara, koja predstavlja izuzetan izazov za građevinare budući da će biti duga 107 kilometara i da će imati 97 mostova i veliki broj tunela, što je čini izuzetno zahtevnom.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su razgovarali i o novim infrastrukturnim projektima poput izgradnje Sektora C beogradske obilaznice na auto-putu E-70/E-75 na deonici Bubanj Potok-Vinča-Pančevo, kao i o izgradnji koridora Požarevac-Gradište-Golubac.

Sagovornici su takođe razmotrili i status radova na velikom broju infrastrukturnih projekata koji su u toku.

Predsednik je posebno izrazio očekivanje da će nakon već uspešno realizovanih velikih projekata, doći i do novih investicija poput projekata kao što su HBIS u Smederevu, Ziđin u Boru, Šangdong Linglong u Zrenjaninu, Mint Automotiv u Loznici i Meitu u Obrenovcu.

Posebna tema razgovora bio je i jedan od najvećih komunalnih infrastrukturnih projekata revitalizacije i izgradnje kanalizacione mreže sa fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda u 65 lokalnih samouprava u Srbiji, čime će se u značajnoj meri odgovoriti na ekološke izazove, ali i unaprediti kvalitet života građana Srbije.

Ambasadorka Čen je navela da će se izuzetna saradnja između Srbije i Narodne Republike Kine nastaviti još intenzivnijim tempom, te da će fokus obe zemlje ostati na borbi protiv pandemije i na ekonomskom rastu, kao i na infrastrukturnom i ekonomskom povezivanju kroz veliki broj inicijativa i projekata.

Vučić je još jednom zahvalio ambasadorki Čen Bo na spremnosti da redovno razgovara o daljem unapređenju saradnje između Srbije i Kine, kao i na velikoj pomoći njene zemlje u najtežim vremenima za Srbiju, pri čemu je posebno istakao činjenicu da je NR Kina do sada isporučila 3 miliona vakcina kompanije “Sinofarm”, čime je naša zemlja uspela da imunizuje veliki broj građana i sačuva mnoge živote.

Predsednik je takođe izrazio uverenje da će predsednik i veliki prijatelj naše zemlje Si Đinping ponovo posetiti Srbiju čim to uslovi budu dozvolili, te da će ta poseta još jednom potvrditi snagu prijateljstva i međusobnog uvažavanja između Srbije i Narodne Republike Kine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

U sredu sednica Predsedništva SNS

Read Next

Varhelji: EU će pomoći da međustranački dijalog bude uspešan