Vučić s italijanskim ministrom odbrane o unapređenju saradnje

Aleksandar Vučić je s Lorencom Gverinijem razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje, evropskoj perspektivi Srbije, kao i aktuelnoj međunarodnoj krizi, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što Srbija i Italija imaju stabilne prijateljske odnose i intenzivnu saradnju u svim važnim oblastima.

Zahvalio je Italiji na kontinuiranoj i snažnoj podršci na evropskom putu Srbije.

“Italija je treći spoljnotrgovinski partner Srbije. Saradnju u oblasti odbrane moramo i možemo da podignemo na viši nivo. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa italijanskom vojskom u međunarodnim misijima, a posebno zahvalni Italiji na zaštiti prava srpskog naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji”, istakao je predsednik Srbije.

Naglasio je da je očuvanje stabilnosti i mira na Balkanu od najvišeg interesa naše zemlje.

“Srbija je u poslednje vreme jedna od najbrže rastućih ekonomija i mi to ne želimo da ugrozimo”, rekao je Vučić.

Povodom aktuelne međunarodne krize, istakao je da se Srbija zalaže za mir i da poštuje norme međunarodnog prava i načelo teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Gverini: Trgovinska razmena pokazatelj dobrih odnosa

Lorenco Gverini je Vučiću preneo pozdrave premijera Maria Dragija i cele italijanske Vlade.

Ukazao je na to da trgovinska razmena pokazuje koliko su odnosi dveju zemalja dobri. 

Istakao je odličnu saradnju u misijama Evropske unije, kao i učešće pripadnika Vojske Srbije u italijanskom kontingentu u Libanu i dodao da Italija u oktobru ove godine ponovo preuzima komandu nad misijom KFOR-a, koja pruža važan doprinos stabilnosti.

“Mi smo svesni da trenutna kriza na međunarodnom nivou predstavlja rizik po bezbednost, kao i da će se posledice krize osetiti u svim oblastima, a posebno u energetskom sektoru”, naglasio je italijanski zvaničnik osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u Ukrajini.

Gverini je ponovio da Italija ceni ulogu Srbije u uspostavljanju stabilnosti u regionu i pruža podršku evropskom putu Srbije dodavši da je integracija zemalja Zapadnog Balkana od suštinskog značaja kako za očuvanje mira, tako i za napredak i ekonomski rast celog regiona.

Kako se navodi, dvojica zvaničnika su se saglasili da bi održavanje Četvrte zajedničke sednice dveju vlada, čim to budu dozvolile međunarodne okolnosti, predstavljalo dodatni podstrek unapređenju sveobuhvatnih odnosa i produbljivanju strateškog partnerstva.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Muškarci će se lepiti za vas: Uz ovaj cvet privući ćete LJUBAV

Read Next

Pucnjava u Tel Avivu, ubijeno pet osoba