Vučić pozvao Šapića na ujedinjenje

“Mi ćemo uputiti sutra poziv Šapiću za razgovore i prisustvovaću lično tom sastanku i verujem da u narednih mesec dana možemo da dođemo do ujedinjenja u jednu političku opciju”, rekao je Aleksandar Vučić, posle sednice Predsedništva SNS-a.

Kaže da ne želi da se dobija medijski prostor tako što će da budu podeljeni na 500 grupa, već da odgovornim pristupom pokušaju da ljudima pokažu snagu, a ne šareniš i bućukuriš.

“To je za nas važno i tu prilazimo iskreno i punog srca, verujemo da time širimo front slobodarske i nezavisne i suverene Srbije. Širimo front snaga koje su raspoložene za nastavak velikih i ozbiljnih promena u našem društvu koje mogu da pobede za budućnost Srbije i koje mogu da nastave onakav rast i prosperitet i politiku vakcina i oko novih puteva, pruga i svega drugog”, rekao je Vučić.

Takođe, kazao je da su razgovarali i o drugim temama i zakazali sednicu GO SNS, gde će govoriti o novim kadrovskim rešenjima i na kojoj će biti zakazana skupština stranke koja će se održati u oktobru.

Razgovori o političkoj situaciji, Briselu, ekonomiji

Na sednici Predsedništva razgovaralo se o svemu na šta SNS, kao najjača politička partija na političkoj sceni, može da utiče, rekao je Vučić.

On je najavio da će već od petka krenuti na teren, među građane, po selima, kako bi se povećao broj vakcinisanih.

“Ja sam kao predsednik ponudio, i to je prihvaćeno, idem ja, a zatim će i Ana Brnabić ići, na teren po selima, da pozivamo ljude da uzbrzamo vakcinaciju”, rekao je Vučić.

On je dodao da je danas nešto više vakcinisanih nego juče.

“Verujem da će svaki dan biti bolje, jer je to uslov za ekonomski oporavak, da firme rade i da stopom rasta možemo da se takmičimo sa najsnažnijima”, rekao je Vučić.

Preneo je i da je bilo reči o predstojećem dijalogu u Briselu, čiji se, kaže, nastavak očekuje sredinom ili krajem juna.

“Upoznao sam članove sa svim kroz šta smo prošli. Biće važnih sastanaka u narednom periodu, na neke će ići premijerka, na neke ja, da predstavimo zemlju na najbolji način”, rekao je Vučić.

Dodao je i da će se uskoro sastati u Brislu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

“Vreme nam nije saveznik za rešenje pitanja KiM”

Vreme nam nije saveznik za rešenje pitanja Kosova i Metohije, poručio je Vučić i dodao da oni koji najavljuju tužbe za genocid i prete zahtevom za ratnu odštetu time jasno govore da ne žele dijalog.

Vučić je, na pitanje da li nam je vreme saveznik u rešavanju pitanja KiM, kratko odgovorio: “Nije. Svi misle da jeste, ali ja mislim da nije.”

Upitan da li je moguće doći do kompromisa, dok određeni centri moći ne samo da podržavaju Prištinu već je instruiraju šta da radi, predsednik je istakao da se plaši da oni koji najavljuju tužbe za genocid i najavljuju zahteve za ratnu odštetu, jasno govore da im nije stalo do dijaloga.

“Oni koji pričaju svaki dan samo o tome, a ne bi o Zajednici srpskih opština, a reč je o raznim međunarodnim akterima i koji kažu da ne smeju da se menjaju granice, a jedine granice koje bi da menjaju su granice Srbije, samo što neće to da nazovu tim imenom… Takvima ću svakog dana da odgovaram”, konstatovao je Vučić.

Istakao je i da je njegovo pitanje, kada se kaže da je to urađeno zbog “humanitarne katastrofe” – zar nije bila veća humanitarna katastrofa u Avganistanu, Siriji, Iraku, a nijednoj od tih zemalja nisu menjane granice, već samo Srbiji.

“Na to nemate odgovor… Moramo da se pomirimo s tim da imamo dvostruke aršine i različite standarde. Imam hrabrosti da im to kažem u lice. Njihov odgovor je uvek taj – ‘jeste, ali ti, Aleksandre, dobro znaš šta je politika, koliko je Srbija mala, a mi veliki i moćni…’ Odgovor je da sve razumem, i onda gledam šta da izvučem najbolje i najviše za zemlju…”, rekao je Vučić. 

“Dugo se nisam obradovao pismu kao ovom od fon der Lajenove”

Predsednik Vučić potvrdio je da je dobio pismo predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, u kojem je izrazila podršku projektu izgradnje i obnove pruge od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom.

“Dobio sam izuzetno pismo Ursule fon der Lajen, koje se tiče mog boravka u Briselu i našeg dogovora za izuzetno važan, strateški projekat, prugu Beograd – Niš – granica sa Severnom Makedonijom”, rekao je Vučić novinarima.

On je rekao da taj projekat menja sliku Srbije, i zahvalio fon der Lajen na tom pismu.

“Dugo se nisam nekom pismu tako i toliko obradovao, naročito kada dolazi iz EU”, dodao je Vučić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Fon der Lajenova pisala Vučiću: Modernizacija pruge od Beograda do Severne Makedonije važna prekretnica u budućim odnosima

Read Next

Šapić o Vučićevom pozivu na ujedinjenje: Očekujem dogovor