Vučić: Povećanje plata pripadnicima Vojske Srbije 25 odsto

Aleksandar Vučić izjavio je za TV Prvu da će vojna lica, oficiri, podoficiri, vojnici po ugovoru, imati najveće povećanje plata u javnom sektoru, od prvog januara. “Za Vojsku ćemo ići za 25 odsto”, rekao je predsednik.

Podsetio je da će povećanje plata u javnom sektoru biti 12 i 13 odsto, ali da će pripadnici VS dobiti najveće povećanje.

“Oni koji imaju danas 60.000 dinara imaće oko 75.000. To je na godišnjem nivou tri plate više, kao 15 plata da prime danas”, istakao je Vučić.

Dodao je da je cilj da se motivišu ljudi da rade u Vojsci.

“Imamo slabu popunjenost prve i druge brigade. Beograd i Vojvodina nam u tom smislu ne postoji, nama Vojsku čini jug Srbije, imate treću i četvrtu brigadu od Vranja do Kraljeva, to vam je Vojska Srbije”, rekao je Vučić i dodao da očekuje “strašan bum u Vojsci”.

Predsednik je istakao i da se zalaže za uvođenje vojnog roka, ali da je to odluka koja zavisi od Skupštine Srbije. Smatra da bi vojni rok trebao da traje tri meseca ili 100 dana.

Ponovo je najavio povećanje penzija između 19,3 i 20,2 odsto.

“Ne bih želeo da imamo lošije odnose sa Hrvatskom”

Komentarišući situaciju u regionu, predsednik je rekao da je kampanja protiv njega u Hrvatskoj krenula kada je prvi put tražio da ide u Jasenovac, ali drugi razlog je Petrovačka cesta (tužba protiv pilota koji su bombardovali izbegličku kolonu), jer Hrvatska hoće “Oluju” da predstavi kao čistu, legitimnu akciju, ali u njoj je ubijeno šestoro srpske dece.

Istakao je da ne bi želeo da ima lošije odnose sa Hrvatskom, ali oni tvrde da je zahtev za odlazak u Jasenovac i optužnica za Petrovačku cestu strašna provokacija.

“Moje će biti da radim na tome da gradimo bolje odnose sa Hrvatskom. Moj stav je lični da neću ići na more u Hrvatsku”, poručio je Vučić.

Povodom pisanja pojedinih medija da Rusija želi da humanitarni centar u Nišu pretvori u vojnu bazu, Vučić je rekao da Srbiji nisu potrebne bilo čije vojne baze, već će snažiti svoju vojsku i čuvati svoju neutralnost.

Na pitanje o izjavi crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da su Srbi u Hrvatskoj apsolvirali velikosrpsku platformu, a Srbi u Crnoj Gori nisu i da li se to može shvatiti kao pretnja Srbima, odgovorio da u Crnoj Gori ima 32 odsto Srba i upitao koja prava oni imaju.

“Kažu u Prištini neće novu Republiku Srpsku. A šta hoćete – da se odvojite, a nećete novu RS. Tako i u Crnoj Gori, gde je ogroman procenata Srba. Zato svaka čast Abazoviću koji je potpisao Temeljni ugovor”, rekao je Vučić.

Povodom masakra u Crnoj Gori, gde je u pucnjavi na Cetinju ubijeno 11 ljudi, predsednik je uputio saučešće porodicama nastradalih.

O inflaciji, protesu poljoprivredika

Vučić je izjavio da će najavljeni rast plata i penzija potpuno amortizovati efekat inflacije.

“Inflacija će nam na međugodišnjem nivou na kraju godine biti oko 9,8 odsto a rast penzija će biti 20,2 odsto. Kada su rasle penzije četiri i pet posto, a imali smo inflaciju od 3-4 odsto pa je to bio rast. Posebno penzija, jer one nisu pratile plate koje su mnogo brže rasle. Ovog puta penzioneri će biti izuzetno zadovoljni”, rekao je Vučić gostujući na Televiziji Prva.

Povodom protesta poljoprivrednika rekao je da očekuje da će se on završiti dogovorom, ali i da će iz državne kase da ode 30 miliona samo za ovo što im je obećano.

On očekuje da će poljoprivrednici biti malo zadovljniji, i da to nisu profesionalni štrajkači.

“To je najveći deo dobrih i poštenih ljudi. Naravno ima onih koji se bave politikom i nekim svojnim računicama, ali najveći broj su fer ljudi”, rekao je Vučić.

“Projekat litijuma uništile strane službe”

Predsednik Srbije izjavio je večeras govoreći o projektu eksploatacije litijuma da smo našom neodgovornošću izgubili nešto što je mogao da bude kvantni skok za privredu Srbije i ponovio da je odluka o odustajanju od projekta Jadar njegova najveća greška.

“Mi smo jedini narod skog su strane službe uspele toliko da rasture u param parčad, da svojim lažima preko svih medija i društvenih mreža, uništimo nešto sto je moglo da bude kvantni skok za Srbiju”, rekao je Vučić gostujući na TV Prvoj.

Kako je rekao, stranci su se tukli između sebe da li će Rio Tinto ili neke druge komapnije da eksploatišu naš litijum koji je kvalitetniji od nemačkog i češkog.

Na pitanje da li je ta odluka nepovratna, odgovorio je da je to pitanje za narednu Vladu Srbije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Najopasnija krvna grupa ubedljivo je ova, “slabija” od ostalih

Read Next

Napadač na Ruždija je priveden, policija saopštila njegovo ime