Vučić posle sastanka sa šeikom Naserom: Srbija brine i o interesima prijatelja

Predsednik Vučić preneo je da je u razgovoru sa šeikom Naserom bin Hamadom bin Isom el Kalifom, izaslanikom kralja Bahreina za humanitarni rad, pitanja omladine i savetnika za nacionalnu bezbednost, dogovoreno rad na potpisivanju sveobuhvatnog međudržavnog sporazuma sa ciljem razvoja saradnje u svim oblastima.

Vučić je, nakon sastanka sa izaslanikom kralja Bahreina, izrazio zahvalnost što je za kratko vreme posle njegove posete toj zemlji, doneta odluka da se delegacija Bahreina poseti našu zemlju.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, kazao da su Srbija i Bahrein, po načinu vođenja suverene i nezavisne politike, stvorile poverenje već posle prvog sastanka u Manami.

“Sem uspostavljanja poverenja i bliske saradnje, da biste mogli da radite na daljem razvoju odnosa morate da donesete određene akte. Dogovorili smo da idemo na akte izbegavanja dvostrukog oporezivanja, i obostrane promocije investicija. To težimo da potpišemo uskoro prilikom skorije posete kralja Hamada, a možda i pre toga, kroz sveobuhvatni međudržavni sporazum Srbije i Bahreina, i time pokažemo da smo opredeljeni saradnji u svim oblastima”, objasnio je predsednik.

Vučić je kazao da je u razgovorima otkriveno mnogo polja u kojima je moguća saradnja. Ukazao je da će sutra biti održan biznis forum, i da će biti nastavljeni razgovori.

Izrazio je žaljenje što je izaslanik kralja Bahreina samo dva dana u Beogradu, ali je kazao da će se ta dva dana iskoristiti da se predstavi Srbija na najbolji način i uzvrati gostoprimstvo, koje će, kako kaže, teško dostići vrstu gostoljublja na koje je naišao u Bahreinu, a koje se teško doživi u savremenom svetu. Rekao je da će se razgovarati o konkretnim projektima i podršci koje dve zemlje mogu jedna drugoj da pruže u međunarodnim organizacijama i institucijama.

“Moramo da uvećavamo skromne brojeve trgovinske razmene, i da uspostavimo pravu saradnju. Pokrenuli smo inicijativu da se pokrene mešoviti komitet za saradnju, koji će doprineti daljem razvoju naših odnosa. Za nas je važno da pokušamo da nađemo način i kako da pokrijemo zajedničke troškove za uspostavljanje direktne avio-linije od Beograda do Maname, jer bi to osokolilo mnoge biznismene, ali i doprinelo turizmu”, rekao je Vučić.

Kazao je da može da preporuči posetu Nacionalnom muzeju Maname, ali i da naveo da je Manama mnogo lepa. Pozvao je i građane Bahreina da posete Srbiju i zavole je i da u našoj zemlji, kako je rekao, grade svoju drugu kuću.

“Što se Srbije tiče, imaćete iskrenog prijatelja i veoma lojalnog saradnika. Nekoga ko će voditi računa ne isključivo o svojim interesima, već i o interesima svojih prijatelja”, kazao je Vučić zamolivši šeika da prenese pozdrave prijateljstva kralju Hamadu uz uverenje da će uskoro moći da ga ugosti u Srbiji.

Takođe je izrazio uverenje da ćemo zajednički uskoro uspeti vakcinacijom i ozbiljnom organizacijom da pobedimo koronavirus.

Šeik Naser: Poseta ističe značaj veza Srbije i Bahreina

Šeik Naser bin Hamad bin Isa el Kalifa istakao je da njegova zvanična poseta, koja je usledila samo mesec dana nakon što je Vučić posetio Bahrein, pokazuje značaj bilateralnih veza, kao i vrednosti parternstva dve zemlje.

“Vrednosti partnerstva koje raste nadamo se biće učvršćeno diplomatskim, ekonomskim i strateškim vezama između dve zemlje”, rekao je šeik u zajedničkom obraćanju nakon sastanka sa Vučićem.

On je istakao da je počastvovan što mu je povereno da predvodi delegaciju na visokom nivou svoje kraljevine, kao izaslanik kralja Bahreina, svega mesec dana posle, kako je rekao, Vučićeve istorijske i obećavajuće posete njegovoj zemlji.

Preneo je pozdrave i najbolje želje kralja Bahreina, kao i prestolonaslednika, princa Salmana.

“Bili smo zaista oduševljeni kad smo stigli u prelepi i istorijski grad Beograd, gde smo se još jednom sreli sa prijateljima i partnerima, kako bismo istražili nove mogućnosti našeg prijateljstva i partnerstva”, rekao je šeik Naser.

Kako je naveo, zajedničke vrednosti i stremljenja koja postoje između građana Bahreina i Srbije jesu temelji zajedničkog cilja za održivim razvojem i prosperitetom za oba naroda.

“Tokom vaše nedavne posete Bahreinu, kralj Bahreina je naložio da se otvori ambasada kraljevine u Beogradu, što je vaša vlada dobro prihvatila i odgovorila na to”, rekao je on.

Šeik je ukazao da je otvaranje zvaničnih kanala komunikacije važan korak, kako bi se olakšala, unapredila i ojačala saradnja. Dodao je da u Beogradu boravi u pratnji visokih predstavnika ekonomskih i strateških institucija Bahreina, kako bi se dogovorili konkretni koraci u realizaciji zajedničkih vizija lidera dve zemlje.

“Hvala na ljubaznom pozivu i srdačnom gostoprimstvu” rekao je šeik Naser bin Hamad bin Isa el Kalifa, izražavajući zadovoljstvo što će, kako je rekao, upoznati lepote i “veličanstvenu istoriju ovog grada i njegovih srdačnih ljudi”.

Prestolonaslednika Bahreina dočekala je ranije danas na aerodromu u Beogradu “Nikola Tesla” premijerka Ana Brnabić.

Izaslanik kralja Bahreina se pre sastanka sa predsednikom u Palati “Srbija” sastao i sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem.

Sutra, drugog dana posete u 10.00 predsednik Vučić i šeik Naser bin Hamad bin Isa el Kalifa prisustvovaće prikazu naoružanja, vojne opreme i sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije na Vojnom aerodromu “Pukovnik Milenko Pavlović” u Batajnici.

Vučić je sredinom marta boravio je u poseti bahreinskoj prestonici Manami. Kralj Bahreina Hamad bin Isa el Kalifa i Aleksandar Vučić tada su ocenili da su razgovori koje su vodili bili od istorijskog značaja za odnose dveju zemalja.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić i Dendijas o ekonomskoj saradnji, pandemiji i regionalnim pitanjima

Read Next

Vučić: Poručeno nam je iz EU da budemo ponizniji, država će obezbediti i treću dozu vakcine ako treba