Vučić: Od EU više od 11 miliona evra podrške za migrante

Aleksandar Vučić je istakao da su to značajna sredstva i EU i evropskim poreskim obveznicima, koji su taj novac dodelili Srbiji.

Predsednik je to rekao nakon sastanka sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson i potpisivanja ugovora na koji su svoj potpis stavili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji Lidija Marković.

Vučić je rekao da je sa evropskom komesarkom razgovarao o čitavom spektru važnih pitanja.

Na teritoriji Srbije sprečeno je 38.226 nezakonitih prelazaka državne granice, od čega 17.205 na ulazu, 21.021 na izlazu, što je rast od 89 odsto u odnosu na 2019. godinu, rekao je Vučić.

“Dakle postali smo efikasniji i sa neuporedivo boljim rezultatima”, rekao je Vučić.

Najviše nelegalnih ulazaka sprečeno sa teritorije Severne Makedonije 

Kako je rekao, najviše nelegalnih ulazaka je sprečeno sa teritorije Severne Makedonije, a veliki pritisak ove godine smo imali i sa teritorije Bugarske.

Kaže da je sa evropskom komesarkom razgovarao i o saradnji Srbije sa Fronteksom i o daljem sprečavanju nelegalnih ulazaka u Srbiju, ali i kako da se dalje pomogne tim ljudima i da se pokaže dodatni stepen solidarnosti.

“Srbija je sve migrante koje smo imali u našim prihvatnim centrima vakcinisala, ne samo zbog činjenice da je to važno za njih već i za nas, sve ljude koji s njima dolaze u kontakt. Zahvalan sam našim zdravstvenim vlastima koje su to omogućile”, naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da su razgovarali i o drugim važnim pitanjima koja su u domenu širokog resora koji pokriva komesarka Johanson – o vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i o evropskom putu Srbije. 

“Nema dovoljno presuda u oblasti organizovanog kriminala” 

Kaže da kada brojevi pokazuju da nema dovoljno presuda u oblasti organizovanog kriminala, kakav god da imamo utisak, jasno da nismo dovoljno dobro obavili posao.

“Zato ćemo morati da unapredimo taj posao i uradimo još mnogo toga”, naglasio je Vučić i dodao da je obavestio evropsku komesarku o velikim akcijama koje su sprovedene u Srbiji, što je donelo veću bezbednost za sve ljude u Srbiji, ali i regionu.

Vučić je dodao da od februara nemamo čak ni pokušaj mafijaškog ubistva i da je o tome obavestio evropsku komesarku. 

“Imamo još mnogo da uradimo protiv organizovanih kriminalnih grupa, protiv narko-saobraćaja i trafikinga i dilera droge, ali i u oblasti borbe protiv korupcije, gde ni partija ni knjižica ne sme bilo koga da štiti, već da nastavimo borbu protiv onih koji su izigrali narodno poverenje i svoju poziciju koristili za lično bogaćenje i za druge pritivpravne radnje. Ukazao sam na našu punu posvećenost i dostavio poslednji izveštaj šta je Srbija uradila u prethodnih pet meseci”, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je komesarki Johanson preneo da je Srbija spremna da razgovara o svim obavezama u smislu sprečavanja ilegalnih migranata, ali da to rešavamo u skladu ne samo sa pisanim zakonima, već i u skladu sa civilizovanim ponašanjem i solidarnošću prema onima koji traže bolji život.

“Mi moramo da pomognemo tim ljudima i da ih tretiramo kao ljude, kao što tretiramo sve naše ljude i da brinemo o njima, i da ne nasedamo na laži i teorije zavere, na raznih gluposti kojih sam se naslušao u našoj zemlji”, istakao je Vučić.

U Srbiji trenutno nema veliki broj izbeglica

Naveo je da u Srbiji trenutno nema veliki broj izbeglica, i da sa njima nemamo nikakav problem. U azilima i prihvatnim centrima na današnji dan ima ukupno 3.977 osoba iz Sirije, Pakistana, Avganistana, Iraka, Bangladeša… što je trostruko manje nego što smo ranije imali.

Treba da pokazemo gostoljubivo lice Srbije, poručio je Vučić i najavio da će Johansonova sutra sa ministrom Vulinom imati dodatne razgovore i obići jedinice Fronteksa na granici sa Bugarskom.

Zahvalio je ponovo što je Johansonsonova i u jeku pandemije došla u Beograd, navodeći da će Srbija nastaviti da radi svoj posao bez obzira na klastere. 

Jonanson: Srbija je snažan i pouzdan partner EU

Komesarka EU za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson izjavila je da je Srbija pokazala da je pouzdan i snažan partner Unije u rešavanju problema migracija.

Ona je nakon potpisivanja Ugovora o podršci EU u upravljanju migracijama ocenila da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović imala “dobre i plodotvorne” razgovore.

“Cenim to što smo potpisali ovaj ugovor od 2,3 miliona evra koji je deo šire pomoći. EU je uvek bila partner Srbiji u rešavanju problema migracija. Pokazali ste da ste pouzdan partner. Ljude ste ovde tretirali na propisan način. Čestitam Srbiji na naporima da vakciniše migrante”, poručila je Johansonova na konferenciji za novinare.

Prenela je poruku i da EU želi da Srbija bude njen deo, i da je zato važno raditi na daljim reformama i njihovoj primeni.

“Razgovarali smo i o pitanjima iz moje nadležnosti. Oblasti gde mi treba da pokažemo da možemo da se dobrim rezultatima borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije. Govorili ste mi o impresivnom privrednom rastu Srbije i važnosti da se što pre pokrene brza prugama, tu poruku ću preneti Briselu”, rekla je komesarka.

Kako je istakla, za EU je važno da podrži Srbiju u vladavini prava, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Najavila je da će u četvrtak zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom posetiti pograničnu policiju na granici Srbije i Bugarske, kao i službenike Fronteksa.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Dačić u Rabatu: Maroko će uvek biti uz Srbiju, cilj političko prijateljstvo pretvoriti u ekonomsko

Read Next

Brnabićeva u Antaliji: Priština se danas pozvala na Briselski sporazum