Vučić: Normalna i pristojna Srbija se ne plaši onih koji prete

Aleksandar Vučić je, govoreći o jučerašnjem dolasku lidera Narodne stranke Vuka Jeremića i funkcionera te stranke u Predsedništvo, istakao da bi opet isto postupio, ali ne zato što je to neko herojsko delo, već da bi pokazao da se pristojna Srbija ne plaši batinaša i onih koji prete. 

“Nisam žurio, niti hteo da objašnjavam to što se desilo, jer ne smatram da je bilo bog zna šta važno. Za mene je problem nešto drugo, to kada premijerki kažete ‘glupačo pokvarena’, ‘ološu’, ne zato što je premijerka, već zato što to ne sme dami da se govori, a u javnom diskursu nikome”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Rudnoj Glavi, gde je otvorena fabrika “Jumka”.

Podsetio je da je on reagovao na najave iz opozicije, kako će nekoga da strpaju u zatvor ili da sklanjaju, jer drugačije misli.

“Na to sam reagovao, ali ne da ćemo mi nekoga da bijemo, jer smo protiv svakog nasilja, već sam rekao – dođite meni da uradite, a ne drugima, jer ja neću da se krijem, moj posao je da budem ispred napadnutog naroda”, rekao je Vučić.

Dodao je da ne želi da učestvuje u pričama u stilu “učiteljice on je meni rekao ovo ili ono”, jer je sa tim završio u osmom razredu osnovne škole.

“Oni su vikali, vređali, njih petorica, ja sâm. Ne možete da imate energije i mogućnosti da vičete koliko njih petorica. Ne mislim da je strašno, oni mene ničim nisu ugrozili, to što su vikali, to je politički performans, na tome nemam šta da im zamerim”, rekao je Vučić.

Istakao je da im zamera što ugrožavaju budućnost Srbije, što nemaju program, prete ljudima koji drugačije misle, koji vole zemlju i boljitak vide u svojoj zemlji.

To je, ponavlja, bio politički performans, a da li je bio i uspešan, reći će građani na izborima.

“Da kukam i plačem i dodajem tri na karte, ne pada mi na pamet, nema smisla. Sledeći put da dođu, opet bih sišao, samo bih manje uzbuđen zbog svega što su govorili, pozvao ih na kafu. Ali ne vidim da je bio bog zna kakav problem, ali možda njima odgovara da sebe malo podižu u javnosti”, rekao je Vučić.

“Kurti misli da je svet rođen kad je pobedio na izborima”

Vučić je naveo da iz izjava Aljbina Kurtija shvata da on ne razume realnost u potpunosti, već misli da je svet rođen onda kada je on pobedio na izborima na KiM, te ponovio da je važno da se razgovara, ali da u Prištini ne žele kompromis.

Na pitanje povodom Kurtijeve izjave francuskom Mondu da on (Vučić) i dalje Kosovo i Metohiju smatra teritorijom koju Srbija jednoga dana mora da vrati, Vučić je rekao da iz takvih izjava shvata da Kurti ne razume realnost u potpunosti.

“Ja razumem i zato ne govorim da su stvari idealne, divne po nas. Plašim se da on ne razume da stvari nisu sjajne ni za njih. Zato je važno da postignemo kompromis, ali ga on ne želi. On misli da je svet rođen kada je on pobedio na izborima”, rekao je Vučić novinarima u Rudnoj Glavi.

Kako je rekao, biće mnogo teško razgovarati i uraditi bilo šta sa takvim stavom druge strane. “Ali, važno je da mi pokažemo ozbiljnost, odgovornost i posvećenost, to je važno”, ukazao je Vučić.

“Užas ima ime i prezime, a ono nije Petnica”

Vučić je osudio nasilje nad ženom na Adi Ciganliji, a komentarisao je i optužbe za zlostavljanje u “Petnici”, poručivši da taj užas ima ime i prezime, a ono nije “Petnica”.

“Što se Petnice tiče, užasno je što se dešavalo. Ali to govori i o boljem stanju u našem društvu, da se sme govoriti i o ovome. Kroz Petnicu prošlo je na hiljade divnih mladih ljudi, i to se mora reći. Mora da se govori o problemu, ali to nije uradila Petnica. To je divna institucija, koju smo svi zajedno sada uništili, kao što smo uništavali Krušik, zbog sitnih političkih interesa”, rekao je predsednik.

Vučić je podvukao da to nije uradila “Petnica”, već da treba reći da su to uradila dva lica.

“Dajte da ne uništavamo naše institucije. Sutra kada se dogodi tako nešto na Pravnom, ili nekom drugom fakultetu neće roditelji slati decu na te fakultete. Dajte da samo ne uništavamo, ne uvezujemo sa našim institucijama”, kazao je Vučić.

Ukazao je da su naslovi u medijima bili “Strava i užas u Petnici” i upitao koja će majka ili otac poslati svoje dete posle tih naslova na veličanstveno mesto znanja kakva je “Petnica”, u koje je država ulagala, a ulagaće i ubuduće.

“Dajte da ne uništimo sve pred sobom. Dajte da privedemo krivce, pokažemo kolika je presuda za primer svima, ali ne moramo da uništavamo svaku instituciju”, apelovao je predsednik.

S tim u vezi je rekao da nije morao ni da se uništi “Krušik” uz pomoć konkurencije iz inostranstva, a da se posle kaže da država obezbedi posao i plate.

Kada je reč o nasilju na Adi Ciganliji rekao je da je pogledao snimak, i da on ostavlja užasan utisak.

Istakao je da je zadovoljan što su nadležni organi uradili brzo svoj posao. “To nije samo pitanje fizičkih povreda, već da neko misli da ima pravo da udari ženu, da je ponižava na javnom mestu, to ne sme da se dogodi. Zato sam stao juče ispred onih koji na takav način vređaju žene”, naglasio je Vučić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Brnabić: Država će pomoći da Niška Banja povrati stari sjaj

Read Next

Kurti: Francuska skeptična prema viznoj liberalizaciji