Vučić: Ne znam koji je spomenik ugroženiji od Dečana

“Ne znam koji je spomenik ugroženiji da ne kažem u svetu, ali u našem delu Evrope”, rekao je Vučić u Pragu odgovarajući na novinarsko pitanje povodom najave Prištine da će tražiti da se Dečani skinu sa liste ugroženih spomenika.

Rekao je da će i SPC imati podršku države Srbije u očuvanju manastira, da će država pokušati da objasni poziciju manastira Dečani i nepoštovanje sudskih presuda, kao i kršenje domaćih i međunarodnih pravnih normi.

U pitanju je arogancija nečijih vlasti, napomenuo je Vučić.

“Za nas je važno da manastir pripada srpskoj istoriji i srpskoj baštini, ali i svetskoj. Pripada svima i niko nema pravo da ugrožava Dečane”, rekao je Vučić. 

“Zeman ušao u istoriju Srbije” 

Predsednik je rekao da je izvinjenjem srpskom narodu, zbog učešća Češke u NATO bombardovanju, predsednik Češke Miloš Zeman ušao u istoriju Srbije. 

Vučić je medijima u Pragu, odgovarajući na pitanje Tanjuga o značaju tog izvinjenja za Srbiju, rekao da je Zeman prvi, ali sigurno ne poslednji predsednik koji se izvinio.

“Reč predsednika Češke ima ogromnu težinu. Sve što je govorio sa mnom rekao je i na konferenciji za novinare. Mislim da ne postoji ništa važnije, on je prvi ali ne i poslednji predsednik koji je to uradio. Hvala mu na tome”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da je Zeman vrhunski intelektualac i veliko intelektualno ime Evrope koje niko ne može da se potcenjuje.

“Dva puta je pobedio na predsedničkim izborima bez velike podrške stranaka. Ima veliki autoritet. Zavideo sam mu na poštovanju koje ima u Kini. On tamo ima veći ugled od mene”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da Zemanova izjava ima višestruko značenje, nije dnevna stvar, već od istorijskog značaja.

Vučić je istakao da to samo dalje približava češki narod srpskom, i pokazuje da ćemo morati mnogo svoje energije i napora da ulažemo kako bi pokazali svoje iskreno prijateljstvo i unapredimo saradnju.

Pokazujeda je počelo da se odmotava klupko, dodao je Vučić, da su moralni i najhrabriji ljudi počeli da govore šta se zbivalo, sa čim se nisu saglasili i što je bio diktat najvećih sila u tadašnje vreme.

“Veliko mu hvala”, poručio je Vučić.

Ukazao je i na ekonomsku saradnju, koja je bila tema današnjeg sastanka sa Zemanom u Pragu.

Podsetio je i da je Srbija uspela da podigne nivo ekonomske saradnje sa Češkom na 1,2 milijarde evra, dodajući da je pre neku godinu bila na nivou 450 miliona evra.

Vučić je kazao da se razgovaralo o rudniku Štavalj, proizvodnji “škode”, ali i tramvajima koje kupuje Beograd.

Kazao je da je predsednik Zeman od njega tražio samo jednu stvar a tiče se Češke kuće, što će, uveren je, Srbija uspeti da ostvari.

“Češka će podržavati Srbiju najsnažnije na putu ka EU”

Češka snažno podržava evropske integracije Srbije, istakao je predsednik, dodajući da se češki predsednik Miloš Zeman zanimao za to kako napreduje dijalog Beograda i Prištine.

Na pitanje novinara da li Zeman veruje da je moguće postići neko rešenje u dijalogu, Vučić je odgovorio: “To je on mene pitao”.

“Mnogo sam toga danas od njega naučio, slušao sve vreme šta je govorio. To je on mene uglavnom pitao, kako stoje stvari, dokle smo stigli, kako to izgleda. Ja baš nisam bio pod nekim velikim nabojem optimizma posle jučerašnjeg susreta u Sloveniji”, rekao je Vučić.

Istakao je da će Češka podržavati Srbiju na najsnažniji mogući način na putu evropskih integracija.

“Vrlo snažno i čvrsto pružaće podršku Srbiji”, rekao je Vučić.

Na pitanje kako Zeman vidi ideju iz deklaracije “Brdo–Brioni”, da se, u vezi sa evropskim integracijama, Zapadni Balkan posmatra kao celina, Vučić je rekao da to nije problematično, ako Srbija bude napredovala kako želi.

“Vi uzmete deo koji se vama sviđa da biste iznosili političke zaključke, ali, takođe postoji i drugi deo, da će to biti u skladu sa onim što države ili teritorije postanu”, rekao je Vučić.

Dodao je da je dobro da nas posmatraju kao celinu u geopolitičkom smislu.

“Nemam ništa protiv i ne treba da se stidimo što smo deo Zapadnog Balkana, jer nećemo biti manje uspešni od bilo koga drugog. A, u skladu sa onim što budemo radili i uradili, bićemo, cenjeni i poštovani, i bliže ili dalje od EU”, rekao je Vučić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Petković: Pismo iz Prištine dodatna potvrda o ugroženosti manastira Visoki Dečani

Read Next

Stefanović sa Dejvidom Hogan-Hernom, najavljena prva poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Srbiji