Vučić na večeri sa šeikom Bin Zajedom o saradnji, investicijama i geopolitičkoj situaciji

Aleksandru Vučiću je tokom popodneva priređen doček na aerodromu u Abu Dabiju, posle čega je usledila svečana večera koju je u njegovu čast priredio šeik Muhamed bin Zajed.

Večera je trajala tri sata, a kako RTS saznaje, dvojica lidera su razgovarala o geopolitičkoj situaciji, bilateralnoj saradnji, ali i o drugim važnim temama.

Budući da u Abu Dabi uskoro dolazi i nemački kancelar Olaf Šolc, a da je šeik Muhamed dobar prijatelj francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednik Srbije je tražio podršku lidera UAE da se Srbija što bolje pozicionira u ovom trenutku na međunarodnom planu, javlja izveštač RTS-a.

Kako saznajemo, šefovi država razgovarali su i o novim investicijama. UAE već godinama su jedan od najvećih investitora u mnogim zapadnim zemljama. U Ameriku su uložili gotovo 1.600 milijardi dolara, u Veliku Britaniju 120 milijardi dolara, a u Srbiji imaju brojne investicije i projekte.

O svemu tome biće reči i tokom sutrašnjeg dela dana, kada će Vučić imati i zvanične razgovore sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, koga inače mnogi na Zapadu nazivaju najmoćnijim arapskim liderom i jednim od najuticajnijih ljudi u svetu u ovom trenutku.

Planiran je plenarni sastanak dve zemlje i potpisivanje devet sporazuma. Najvažniji je sporazum o strateškom partnerstvu vlada dveju zemalja, kao i drugi ugovori o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber bezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima.

Najvažnija tema u trenutku globalne krize je energetika, s obzirom na to da su UAE sedma zemlja u svetu po naftnim rezervama. Govoriće se i o vojnoj saradnji – imajući u vidu da su UAE u vrhu zemalja u svetu u koje Srbija izvozi naoružanje i vojnu opremu.

Inače, Vučiću je ovo prva zvanična poseta Abu Dabiju u novom mandatu, gde boravi na poziv šeika Muhameda bin Zajeda, koji je nakon smrti polubrata šeika Kalife u maju došao na čelo Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao treći predsednik te bogate zalivske države od 10 miliona stanovnika.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Omiljeno jelo kraljice Elizabete: Sendvič od tri sastojka jela je svaki dan 91 godinu

Read Next

Kabul, američki “blek hok” se srušio dok su na njemu talibani izvodili vežbe