Vučić na “Oplenačkoj berbi”: Planiramo nekoliko važnih stvari za Topolu

U planu je rekonstrukcija Kraljevske vinarije, podignute 1931. godine. Radovi će biti finansirani sredstvima Evropske unije.

Predsednik je obećao da ukoliko bude nedostajalo sredstava da će pomoći i država.

“Mi za Topolu planiramo nekoliko važnih stvari da uradimo i veliki novac da uložimo koji Topola u ovom trenutku nema. To je nešto oko milion evra za sekundarnu vodovodnu mrežu, oko milion evra za uređenje centra grada, dakle pešačke zone, da Topola bude još lepša, još privlačnija za sve naše ljude”, kaže Vučić.

Istakao je da je posebno važan auto-put “Vožd Karađorđe”.

“On će da spoji i Mladenovac i Lazarevac sa Aranđelovcem, neposredno, na takozvanom severnom delu Topole da prođe pored ovog prelepog grada i da nastavi dalje prema Rači, Despotovcu i Boru”, naglasio je Vučić.

Vina iz Topolskog kraja promenila sliku opštine 

Ono što je započeo Karađorđe, nastavili su njegovi potomci. Još 1931, podno Oplenca, podignut je podrum u kome se čuva 450 boca arhivskih vina, služenih i na evropskim dvorovima.

“Predivne žilavke, pino noari, smederevke, sovinjoni, semioni, sve ono što je kralj pravio i što je njegov vredni tehnolog Oto Kabe ovde stvarao”, nabraja upravnik Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu Dragan Reljić.

Zadužbina Kralja Petra Prvog obnovila je vinograde, zasadili su nove. Na redu je rekonstrukcija i adaptacija Kraljevske vinarije.

“Mi od ovog pravimo novi Centar vinske kulture, vinskih tura kakav Šumadija zaslužuje”, navodi Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Voće i vina iz Topolskog kraja, čiji se izvoz meri desetinama miliona evra, promenili su privrednu sliku te opštine.

“Očekujemo do kraja godine ukidanje carina, u odnosima sa Kinom. To će značajno pomoći prodaji i plasmanu”, kaže vinar Veselin Despotović.

U Srbiji je pod vinogradima 22.000 hektara. Za pet godina, broj vinarija povećan je za pedeset odsto, a trebalo bi da se povećaju i zasadi jer se velike količine grožđa uvoze iz Severne Makedonije.

U dane Oplenačke berbe, Topolu poseti oko 200.000 gostiju, koji uživaju u darovima prirode, čuvenom vašaru, i Saboru izvornog narodnog stvaralaštva.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Medvedev: Morao sam da predam, želim sreću Đokoviću

Read Next

NUTRICIONISTI SMATRAJU OVU NAMIRNICU OTROVOM, A DR PERIŠIĆ IZVOROM ZDRAVLJA: Tvrdi da je odlična za krvnu sliku i mozak