Vučić i Radev sa predstavnicima bugarske manjine

Rumena Radeva i njegovu delegaciju, predsednik Srbije sa delegacijom ministara dočekao je ispred Sportsko-rekreativnog centra “Caribrod”.

Nakon tet-a-tet sastanka dvojice predsednika, održan je plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Vučić i Radev su se sastali i sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, a nakon toga su se zajedno obratili medijima.

Prema popisu iz 2011. godine, u Dimitrovgradu i Bosilegradu Bugari čine većinu stanovništva i to 71,82 odsto u Bosilegradu i 53,5 odsto u Dimitrovgradu.

U opštinama Dimitrovgrad i Bosilegrad bugarski jezik je u službenoj upotrebi, a Srbija je priznala i štiti bugarski jezik u skladu sa Evropskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima na tom području.

U Gimnaziji “Svetih Kirila i Metodija”, Vučić i Radev prisustvovali su ceremoniji otkrivanja spomenika slovenskim prosvetiteljima.

Članovi dramske sekcije, u znak zahvalnosti, pripremili su za predsednike kulturno umetnički program “Azbučnu molitvu” Konstantina Preslavskog, a predsednik Rumen Radev nagradio je Gimnaziju plaketom Kirila i Metodija, koju je u ime škole primio direktor Branislav Stamenov.

Takođe, bugarski predsednik je nagradio i nekadašnju direktorku Gimnazije Svetih Kirila i Metodija Snežanu Simeonov i to počasnim znakom predsednika Bugarske.

Predsednici Vučić i Radev obišli su i biblioteku Gimnazije, koja ima 25.000 naslova.

Vučić je tom prilikom istakao da je Srbiji najveći problem nedovoljno dece, a na konstataciju novinara da nam je potrebno da prestane korona i da se rađa veći broj dece, predsednik je to potvrdio.

Inače, u svim slovenskim zemljama, osim Poljske i Slovenije, 24. maja, odnosno sutra, proslavlja se Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske književnosti i kulture.

U Srbiji je taj dan proglašen nacionalnim praznikom 2019. godine, a u Bugarskoj je od 1957. godine službeni praznik.

Vučić i Radev obišli su, na kraju posete Dimitrovgradu, manastir Poganovo u blizini istoimenog sela. Oni su tom prilikom razgovarali sa sveštenstvom i upalili sveće.

Manastir Poganovo datira iz 14. veka, a smešten je na levoj obali reke Jerme. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Šta će se desiti vašem telu ako vozite bicikl samo 20 minuta dnevno

Read Next

Vučić: Dobri odnosi, raširene ruke za bugarsku manjinu