Vučić: Građani koji budu štedeli struju imaće velike popuste

Vučić je rekao na konferenciji za novinare da će nova vlada uskoro napraviti plan, ali da su o tome već razgovarali i vlada će za mesec dana o tome obavestiti građane.

“Oni koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine, na primer, septembar na septembar itd. imaće drastične popuste na cenu električne energije”, istakao je Vučić u obraćanju javnosti.

Naglasio je da se ne planiraju isključenja, ali oni koji sami budu štedeli imaće dodatni popust, kakav nisu očekivali.

Kaže da je državi jeftinije da plati 57 evra po megavatu, koliko nas košta proizvodnja struja iako se prodaje građanima za oko 41 evra.

Pa uz te popuste neka košta i 100 evra po megavatu, to je jefinije nego da uvozimo struju kada bude koštala 1.000 evra po megavatu, naglasio je on.

“Želimo da građani ne osete ništa i da to bude na dobrovoljnoj bazi, a da može da uštedi i da mu račun, na primer, umesto 4.000 dinara bude 3.000 dinara”, naveo je Vučić.

Tako ćemo da zaradimo jer ćemo manje da uvozimo, dodao je predsednik.

Vučić je rekao da hoće da svi građani znaju da postoje ozbiljni problemi i da neće nikoga da laže kako je stanje divno i normalno i kako će sve biti u redu.

Kaže da gas može da pokrije do četiri odsto ukupne potrošnje struje i napomenuo da danas trošimo ukupno za oko sedam odsto više struje nego pre, jer više troše i industrija i domaćinstva

On je rekao da Srbiji u zimskim mesecima Srbija dnevno troši 120 gigavat sati električne energije, a može da pokrije iz svoje proizvodnje 105, a da u pojedinim danima može da dostigne i 125 givatavta potrošnja.

Vučić je rekao da dnevno fali oko 20 gigavat sati i dodao da je ranije cena megavata na tržištu bila 100 evra, što je bilo dva miliona dnevno troška za državu.

Cena struje oko 700 evra na tržištu Srbije

Ipak, danas je cena struje oko 700 evra na tržištu za Srbiju, a na primer u Francuskoj je i 1.000 evra, pa bi država kada bi uvozila struju po tim cenama gubila dnevno 20 miliona evra.

“To bi na mesečnom nivou bilo 600 miliona evra , pa puta četiri meseca 2,4 milijadi i na onih 4,8 milijardi za gas i 800 miliona, to bi izneslo ukupno osam milijardi evra i značilo bi bankrot.

Napomenuo je da je pritom suša i da je Đerdap 1 prazan, gde radi samo jedna turbina.

“Sledi katastrofa Evropi, a mi nismo napravili planove za restrikcije”, dodao je Vučić i istakao da će se u ponedeljak znati koliko tačno mazuta moramo da obezbedimo, što ćemo biti i urađeno.

Predsednik kaže da je Srbija uspela sa Kinezima da obezbedi najmanje milion, a možda i dva miliona togna indonežanskog uglja, da bi mogle termolektrane sve vreme da nam rade.

“Tek sledeće godine će nam biti gotov Kostolac B3 sa 350 megavata instalisane snage, krajem septembra 2023. godine”, naveo je Vučić.

Govoreći o gasu kaže da trošimo godišnje 3,2 milijarde kubnih metara gasa, nešto više industrija od domaćinstava i da nabavljamo dve milijarde kubnihi metara po ceni u proseku oko 375 evra, što će zimi biti oko 400 dolara ili evra za 1.000 kubika.

Vučić je objasnio da 63 odsto našsih potreba treba da platimo 800 miliona evra za dve milijarde kubnih metara, kao i da je Srbija za dodatnih 1,2 milijarde kupovala gas i stavljala u mađarska skladišta po mnogo nižzim cenama nego danas i tako zemlju spasila od bankrotstva.

Napomenuo je da gas ne može danas da se kupi na berzi za manje od 4.300 evra sa transportom, ali i kada bi se kupovao za 4.000 trebalo bi da ga platimo za 1,2 milijarde kubika 4,8 milijardi evra.

Računajte na pakao tokom zime po pitanju energetike, zaključio je Vučić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Real Sosijedad i Majorka slavili na gostovanjima, Almeira sigurna protiv Sevilje

Read Next

NAJLEPŠA ŽENA OTKRILA KLJUČ MLADOLIKOG IZGLEDA: Ima 47 godina a zahvaljujući jednoj navici njeno lice izgleda puno mlađe