Vučić Đukanoviću i Milanoviću: Nećemo odgovarati šovinističkim ispadima i ne menjamo pobednički put

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je predsedncima Crne Gore i Hrvatske povodom uvreda na račun Srbije i njega lično, da će Srbija nastavljati da im pruža poruku, koliko god oni napadali, ali da Srbija neće dozvoliti da je primoraju da odustane od svog pobedničkog puta.

“Nema nijednu uvredljivu poruku ni za jednog od njih (Đukanovića i Milanovića). Imam samo jednu jasnu i preciznu poruku: Srbija će nastaviti da se bavi svojom ekonomijom i napretkom i rastom i biće sve uspešnija i neće vam Srbija ni na koji način odgovarati šovinistički ili bilo kojim drugim porukama”, rekao je Vučić za TV Pink.

“Vi radite svoj posao, kritikujte, napadajte, činite šta god možete, a mi ćemo da vam pružamo ruku i da želimo najbolje odnose i sa Crnom Gorom i Hrvatskom, ali nas nećete primorati da menjamo svoj pobednički put i da menjamo sve ono što smo dobro uradili da bi naša zmelja konačno mogla da sustigne i prestigne druge, poručio je Vučić.

Istakao je da je Srbija na dobrom putu, napreduje, dobro radi i ima rezultate i ne mora da se osvrće na bilo koga drugog, a oni koji nemaju rezultate napadaju druge.

Vučić je, upitan za brojne napade iz regiona, posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel, naglasio da je zadovoljan tom posetom.

“Poseta Merkelove je važna za nas. Nemačka je najveća evropska sila, naš je najveći spoljnotrgovinski partner, najveći investitor, jedna od najmoćnijih zemalja u svetu, a kancelarka najmoćnija političarka na međunarodnoj sceni, čiji se ocene i stavovi čitaju”; kazao je on.

Vučić je izrazio zahavlanost Merkelovoj na svemu što je činila i podršci Zapadnom Balkanu i Srbiji.

“Ne moram da pozivam nekog i da onda jedina tema budu Zoran Milanović, Bakir Izetbegović, Milo Đukanović. Kada nemate svojih rezultata morate da napadate. Tu ulogu bih prepustio njima. Mi ćemo se truditi da razvijamo svoju zemlju i da imamo dobre odnose sa svima”, poručio je Vučić.

Vučić: Đukanović vidi budućnost Crne Gore u nestanku Srba

Vučić je rekao da odlično razume poruke koje su upućene iz Zagreba i da one samo potvrđuju da Srbija nešto odlično radi, kada u regionu moraju toliko pažnje da joj posvete.

 

“Da sam nepismen i da ne razumem jezik, razumeo bih te poruke, svako bi razumeo. Ali, sadržajem nisam fasciniran. To govori – mi nemamo pametnija posla, očigledno da Srbija nešto mnogo dobro radi, kada moramo toliko pažnje da joj posvećujemo”, rekao je Vučić.

Rekao je da on i Milo Đukanović budućnost regiona vide drugačije.

“On budućnost svoje zemlje vidi u asimilaciji i nestanku srpskog stanovništva, ja u poštovanju prava svih da budu svoji na svome. Oni bi želeo svoju zemlju da gradi, tako da ne bude Srba, ili da bar u početku nemaju politička prava. Onda da im uzmu crkvu, pa zatim pravo da se nazivaju Srbi”, rekao je Vučić.

Kako kaže, u Crnoj Gori su smislili trik za popis, tako što bi napravili poseban odeljak – nacionalnost, da bi, kaže, svi rekli da su Crnogorci, dok bi poseban deo bila – etnička grupa.

“Ne znam kako su pravili distinkciju, zna se ko su pripadnici nacionalnih manjina, a ko etnička grupa. U Crnoj Gori bi da svedu Srbe na etničku grupu “, ukazao je Vučić.

Poručio je da nema ništa lično ni protiv koga u regionu, ali da ima protiv politike čiji je osnov nestanak Srba, uz tobože priču da se suočavaju sa problemima sa Srbijom, kao hegemonom.

“Mogu ponovo da poručim – ništa nas tuđe ne interesuje, osim elementarnih prava na opstanak, život Srba, što mi obezbeđujemo drugima”, rekao je Vučić.

Razgovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Vučić je rekao da je dogovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja, i da je suština u lekovitom dijalogu sa Sarajevom.

Na pitanje na koju kartu igra Bakir Izetbegović i šta znače njegove najnovije izjave da Srbija i njen predsednik ne treba da šalju vakcine ili žito u BiH, niti da govore lepe reči, već da očekuje da prestane sa progonom branioca, Vučić je rekao da bi Izetbegović da je imalo fer rekao da su vakcine poslate jer su potrebne ljudima, a da za žito važi komercijalni odnos, ali od toga žive i deca i stari.

Vučić je ocenio da Izetbegović nije u pravu, i da je i o odnosima povodom ratnih zločina i o hapšenjima govorio zbog političkih poena.

On je apelovao na naše pravosudne organe da stupe u kontakt sa bosanskohrcegovačkim i da ovo ne radimo jedni drugima, već da vidimo koje slučajeve možemo da preuzmemo.

Vučić je ocenio i da su pusti snovi i da nikada ne reaguje kada se pominje specijalni status Sandžaka i upitao da li su sigurni da to žele.

Smatra da su Bošnjaci u Sandžaku, kojih je u većini u tri opštine, danas zadovoljniji odnosom države prema njima.

Ukazuje i da Srbija ne želi da menja granice, ali hoće da sarađuje i sa Srajevom i sa Republikom Srpskom kao delom BiH.

“Želimo dobre i prijateljske odnose da Bošnjacima ali ne zamerajte što volimo RS, kao i što mi ne zameramo što volite Tutin, Pazar…. Ja hoću auto-put do Sarajeva da bi Bošnjaci stigli i do Beograda i do Sarajeva, da budu jednako blizu.

To je politika budućnosti”, poručio je Vučić. Oni koji žive u Srbiji poštovaće Srbiju, a neka vole Sarajevo kao i u Banjaluci Beograd.

Napominje i da imamo teško nasleđe u istoriji sa Sarajevom, ali je suština u dijalogu.

“Moramo razumeti bol Bošnjaka, ali i oni Srba, i prethodnih i poslednjih ratova, da se bolje razumemo”, istakao je.

Takođe, sa Hrvatskom moramo imati bolje odonose u budućnosti, ne zasnovane na ljubavi, već racionalne i zasnovane na zajedničkim interesima.

Kaže i da se zaboravlja saradnja sa Severnom Makedonijom i drugim zemljama u širem regionu, navodeći koliko raste trgovinska razmena sa Mađarskom, Bugarskom, Turskom…

Kandidovaćemo onoga ko može da pobedi

Kada je reč o predstojećim izborima, predsednik Vučić, koji je i lider SNS-a je rekao da će kandidovati za predsednika onoga ko može da pobedi.

Najavio je da će na sutrašnjoj sednici Glavnog odbora SNS biti reči o skupštini stranke koja će se održati između 21. i 24. oktobra, kada se biraju najviši stranački organi, i kada će se razgovarati o pripremi za izbore.

Na pitanje da li predstoje čistke u stranci, rekao je da to obično sprovode u Demokratskoj stranci.

Zbog toga, kaže, ima deset stranaka koje su nastale iz jedne te iste stranke.

“Toliki je bilo ličnog animoziteta i ličnih ambicija da nisu mogli jedni sa drugima”, rekao je on.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Sprečavaju nadutost i gasove: 5 namirnica za zdrava creva

Read Next

Francuska povlači ambasadore iz SAD i Australije radi konsultacija, Bela kuća žali zbog poteza Pariza